Ο Μακρόν αλλάζει την επαγγελματική εκπαίδευση για να νικήσει την ανεργία

Ο Μακρόν αλλάζει την επαγγελματική εκπαίδευση για να νικήσει την ανεργία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στη Γαλλία έχει παραμείνει, πεισματικά, πάνω από το 9% επί σχεδόν μία δεκαετία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πως το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στην ακαμψία της γαλλικής αγοράς εργασίας και προτείνει δύο τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος: περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για όσους εγκαταλείπουν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και αλλαγή του πλαισίου, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν ευκολότερα να λαμβάνουν νέα εκπαίδευση και να αλλάζουν εργασία.

Στις 10 Νοεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα, επιχειρηματικές ενώσεις και με τις περιφέρειες, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας και στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται χρηματοδότηση επιπλέον 15 δισ. ευρώ για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης την ερχόμενη πενταετία. Ωστόσο, ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που καλείται να υπερνικήσει είναι η προκατάληψη που υπάρχει στη γαλλική κοινωνία για τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, τα οποία θεωρούνται πολύ κατώτερα από την πανεπιστημιακή και σχολική εκπαίδευση. «Πρέπει να θέσουμε τέλος στην ηττοπάθεια, σε όσους λένε πως τα προγράμματα μαθητείας είναι για όσους έχουν αποτύχει», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του σε ένα κολέγιο.

Σύγκρουση

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη έρθει σε σύγκρουση με τα γαλλικά εργατικά σωματεία και έχει καταστήσει πιο ευέλικτη τη γαλλική εργατική νομοθεσία, με στόχο, όπως λέει, να είναι πιο εύκολη η πρόσληψη και η απόλυση εργατών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα γαλλικά αριστερά κόμματα και τα σκληρότερα από τα εργατικά σωματεία κατηγορούν τον Μακρόν πως έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό γαλλικό ιδεώδες περί ισότητας στην κοινωνία για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία και πολύ υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους νέους με σχεδόν έναν στους τέσσερις νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών να είναι άνεργος. Το υπάρχον σύστημα μαθητείας προβλέπει την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του μαθητευομένου, του εργοδότη και του οργανισμού που αναλαμβάνει την εκπαίδευση. Οι μαθητευόμενοι αμείβονται με ένα ποσοστό του κατώτατου μισθού και κερδίζουν επαγγελματική εμπειρία, ενώ οι εταιρείες εντοπίζουν ταλέντα και λαμβάνουν κουπόνια που τους επιτρέπουν να καταβάλλουν χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% με 95% των μαθητευομένων έχει βρει θέση εργασίας μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση. Το πρόβλημα είναι να αντιστραφεί η τάση μείωσης των μαθητευομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή