Στο στόχαστρο του Τραμπ, 3 τρισ. δολ. που έχουν εταιρείες εκτός ΗΠΑ

Στο στόχαστρο του Τραμπ, 3 τρισ. δολ. που έχουν εταιρείες εκτός ΗΠΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών που διατηρούν ρευστό πάνω από 3 τρισ. δολάρια εκτός ΗΠΑ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που υπέβαλε χθες η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προς διαβούλευση στο Κογκρέσο. Το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των αμερικανικών πολυεθνικών, αιφνιδιάζοντας τα επιχειρηματικά λόμπι, που νόμισαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα επικεντρώνονταν αποκλειστικά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%.

Με σκοπό να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή, ο πρόεδρος της επιτροπής Κέβιν Μπράντι και τα υπόλοιπα μέλη της προτείνουν τον επαναπατρισμό και τη φορολόγηση των μετρητών ή των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι αμερικανικές πολυεθνικές εκτός ΗΠΑ με συντελεστή στο 12% και όχι με τον υφιστάμενο 35% που εξωθεί τα κέρδη τους από τη χώρα. Συντελεστής 5% προτείνεται, αντίστοιχα, για τη φορολόγηση μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα μερίδια σε μη εισηγμένες εταιρείες ή οι επενδύσεις σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Από τα 3,1 τρισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι διατηρούν αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Microsoft, Cisco Systems, Alphabet, Oracle και Johnson & Johnson, με κεφάλαια άνω των 200 δισ. δολαρίων εκάστη. Ομως, οι προτάσεις της επιτροπής δεν σταματούν στη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για τον επαναπατρισμό κερδών με χαμηλό συντελεστή (12%), αλλά συστήνουν φορολογικά μέτρα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες πρακτικές των πολυεθνικών.

Το νομοσχέδιο, ως εκ τούτου, εξέπληξε τα λόμπι που εδώ και εβδομάδες νόμιζαν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται από τους Ρεπουμπλικανούς θα ήταν η πλέον φιλική για τις επιχειρήσεις. Προκειμένου να αποθαρρυνθεί η μεταφορά εσόδων σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, η προαναφερόμενη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προτείνει την επιβολή νέου φόρου με συντελεστή τουλάχιστον το 10% στις πιο κερδοφόρες μονάδες που διατηρούν αμερικανικοί όμιλοι στο εξωτερικό, με βάση τον τζίρο των δραστηριοτήτων τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Προτείνεται, επιπλέον, φορολογικός συντελεστής 20% στις πληρωμές μεταξύ συγγενών εταιρειών του ιδίου ομίλου. Τέτοιας φύσεως συναλλαγές πραγματοποιούνται μεταξύ διεθνών μονάδων μιας πολυεθνικής για τη μεταφορά εξαρτημάτων ή την παροχή υπηρεσιών ή την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων. «Ναι, έχουμε επινοήσει τρόπους για να βάλουμε φρένο στις ανεπιθύμητες φοροαπαλλαγές των εταιρικών δαπανών», δήλωσε ο κ. Μπράντι, πρόεδρος της επιτροπής που επιμελήθηκε το νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται στις ΗΠΑ από το 1986. Υπολογίζεται πως ένας τέτοιος «φόρος κατανάλωσης» μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 155 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το αμερικανικό Κογκρέσο. Επιπλέον, με τις υφιστάμενες φοροαπαλλαγές στις δαπάνες μεταξύ συγγενών εταιρειών ενός ομίλου διευκολύνεται η μεταφορά του 30% με 40% των κερδών εκτός των ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, μια μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 35% στο 20% πρόκειται να μειώσει τα βάρη των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά 1,51 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία με βάση το νομοσχέδιο. Αυτό, όμως, δημιουργεί ένα κενό στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που θα πρέπει να αναπληρωθεί, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας για τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ώστε να εγκριθεί το νομοσχέδιο έως τα τέλη του έτους. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταφέρει να περάσει ούτε ένα νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή