Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά διεμήνυσε χθες το Eurogroup

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά διεμήνυσε χθες το Eurogroup

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στη σύντομη συζήτηση που εξελίχθηκε στο χθεσινό Eurogroup όσον αφορά την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ανέφερε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν τέλος του μήνα και ότι αναμένεται να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμα νωρίτερα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ συμφώνησε με την αισιοδοξία του κ. Μοσκοβισί, αλλά συγχρόνως τόνισε πως ακόμα χρειάζεται «πολλή δουλειά». Για τα επόμενα βήματα και πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup υπενθύμισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του προγράμματος. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο θα εξελιχθεί περισσότερο το γαλλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ανάλογη με την ανάπτυξη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο λιγότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και αναφορά στην αποχή που ανακοίνωσαν οι συμβολαιογράφοι στους πλειστηριασμούς εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων που έχουν δεχθεί, με τον κ. Τσακαλώτο να διαβεβαιώνει τους ομολόγους του ότι θα πάρει «άμεσα μετρά για την προστασία τους».

Χθες, όσον αφορά την προεδρία του Eurogroup, δόθηκε το έναυσμα προκειμένου να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι την υποψηφιότητά τους, ώστε να εκλεγούν στην επόμενη συνεδρίαση, στις 4 Δεκεμβρίου. Και ενώ επίσημα δεν έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος για τη θέση, αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον και θεωρούνται μέχρι στιγμής φαβορί είναι οι ακόλουθοι:

1. Πιερ Γκραμένια. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών συζητείται ότι θα μπορούσε να είναι και το φαβορί, καθώς είναι από τους υπουργούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup και δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το οποίο είναι εμπόδιο σε πιθανούς υποψηφίους, καθώς όλες τις βασικές θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, τις κατέχουν μέλη κεντροδεξιών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ. Παρόλο που ο κ. Γκραμένια είναι από τους πλέον αγαπητούς του Eurogroup, με τους Γερμανούς αλλά και τους Νότιους να είναι ακόμα και υποστηρικτικοί της υποψηφιότητάς του, η εθνικότητά του μάλλον δεν τον βοηθάει. Το μικρό Δουκάτο του Λουξεμβούργου θα είναι δύσκολο να αποσπάσει δύο από τις πιο σημαντικές θέσεις της Ευρώπης, καθώς ήδη τη θέση του προέδρου της Ε. Επιτροπής την έχει ο Λουξεμβούργιος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μέχρι το τέλος του 2012 κατείχε τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

2. Πίτερ Κάζιμιρ. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας έγινε γνωστός στη χώρα μας το 2015 για την ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Κάζιμιρ ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, κάτι που είναι θετικό μεν για την υποψηφιότητά του, αλλά δεν αναμένεται να έχει τη στήριξη των Νοτίων, καθώς θεωρείται από τους σκληρούς του Eurogroup, υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας, μερικές φορές με περισσότερο ζήλο ακόμα και από τον τέως υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

3. Μπρινό Λε Μερ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να θεωρηθεί και αυτός φαβορί, καθώς δεν ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια της Κεντροδεξιάς, θεωρείται ότι έχει τις ικανότητες, ηγετικές και πρακτικές, καθώς ήδη έχει πάρει θέση σε μία σειρά από ζητήματα όπως η φορολογία των διαδικτυακών εταιρειών και πιθανόν να έχει και τη στήριξη του Βερολίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο με συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για να προωθήσει, πολλοί λένε, την υποψηφιότητά του. Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, βρίσκεται στο ότι ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν μπορεί να μη θέλει να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών του. Αυτό γιατί η τοποθέτηση του Λε Μερ στην κορυφή του Eurogrοup δεν θα του επέτρεπε να τον μετακινήσει αν αποφασίσει μετά τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να περάσει, ότι δεν του είναι πλέον χρήσιμος έχοντας χάσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Μετά την εκλογή του επικεφαλής του Εurogroup, θα ακολουθήσει και η εκλογή του Euroworking Group τον Ιανουάριο, καθώς ο μέχρι τώρα επικεφαλής του, Τ. Βίζερ, θα συνταξιοδοτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή