Οι τράπεζες, «αχίλλειος πτέρνα» της κινεζικής οικονομίας

Οι τράπεζες, «αχίλλειος πτέρνα» της κινεζικής οικονομίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγισμό προειδοποιήσεων για τους κινδύνους από την υπερχρέωση και τον συνεχιζόμενο δανεισμό, τις πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων και τη συνεπακόλουθη δυσφήμηση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και επίμονες συστάσεις για σύνδεση της κινεζικής οικονομίας με τη διεθνή οικονομία και την εναρμόνισή της με τα διεθνή πρότυπα, επανήλθε δριμύτερος ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιοατσουάν. Λίγες ημέρες μετά την τελευταία παρέμβασή του κατά την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΚ, ο κ. Ζου προέβη σε μια απροκάλυπτη παρουσίαση της «αχιλλείου πτέρνας» της κινεζικής οικονομίας, με εκτενές άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στο οποίο παραδέχεται ότι το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα «έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις διεθνείς προδιαγραφές και εστιάζει υπερβολικά στη στήριξη ορισμένων βιομηχανικών κλάδων».

Ο απερχόμενος έπειτα από δεκαπενταετή θητεία κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας δεν είναι ανταγωνιστικά και δεν αποτιμούν σωστά τους κινδύνους από την υπερβολική μόχλευση. Χαρακτήρισε τον υπερβολικό δανεισμό «βαθύτερη πηγή μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων», που βαρύνει την πραγματική οικονομία ως υπερβολικό χρέος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ραγδαία πιστωτική επέκταση.

Απηχώντας προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει επανειλημμένως προς το Πεκίνο διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ αλλά και ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές, ο κ. Ζου τόνισε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αντιμετωπίζει τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς πιέσεις, ενώ κινδυνεύει από διαρθρωτικές ανισορροπίες και από τη συχνή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου. Εκρουσε, άλλωστε, τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του δεν μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία «φούσκας». Εξήγησε, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει διπλωματική γλώσσα, ότι ορισμένες δραστηριότητες εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι εξαιρετικά επισφαλείς και δημιουργούν «φούσκες» που συγκαλύπτονται υπό τον μανδύα της «χρηματοπιστωτικής καινοτομίας».

Αναφερόμενος, παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, υπογράμμισε πως ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις δεν αποπληρώνουν τα ομόλογά τους και κατά συνέπεια επιβραδύνεται η έκδοση ομολόγων. Οπως τόνισε, οι πτωχεύσεις αυτές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη της εγχώριας κοινής γνώμης αλλά και των ξένων παραγόντων στην κινεζική οικονομία. Επιχειρώντας, άλλωστε, να προστατεύσει τους λιγότερο ενημερωμένους Κινέζους, είτε ιδιώτες είτε επιχειρηματίες, τόνισε ότι ορισμένες διαδικτυακές εταιρείες διατείνονται ότι βοηθούν τον κόσμο να βρει χρηματοδότηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχήματα τύπου πυραμίδας «Πόντζι». Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, οι ρυθμιστικές αρχές διατηρούν αδικαιολόγητα στενές σχέσεις με τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που υποτίθεται ότι εποπτεύουν. Τόνισε, επίσης, ότι επικρατεί ασάφεια ως προς το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας και ποιες των περιφερειακών αρχών, με συνέπεια να μην υπόκεινται σε ρυθμίσεις ορισμένες δραστηριότητες.

Με την ψυχραιμία που διακρίνει όσους αποχωρούν από τις θέσεις ευθύνης, ο κ. Ζου κάλεσε την κινεζική ηγεσία να μεριμνήσει ώστε να αυξηθεί η άμεση χρηματοδότηση και να αναπτυχθεί δεόντως η αγορά ομολόγων, να περιορίσει την παρέμβαση στις αγορές μετοχών και να προχωρήσει σε βαθύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής στα κινεζικά χρηματιστήρια. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του γουάν και να χαλαρώσουν οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων, ώστε να διευκολυνθούν οι διεθνείς και διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς περιορισμούς. Συνέστησε στο Πεκίνο να αφήσει την αγορά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της οικονομίας και να περιορίσει τις στρεβλώσεις που αναπόφευκτα δημιουργούν οι παρεμβάσεις αλλά και να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή