Τρομάζει την Ουάσιγκτον το άνοιγμα της Κίνας στην υψηλή τεχνολογία

Τρομάζει την Ουάσιγκτον το άνοιγμα της Κίνας στην υψηλή τεχνολογία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα γενιά συμφωνιών, που μπορεί να δώσει στην Κίνα ισχυρά ερείσματα στην τεχνολογία του αύριο, ανησυχεί αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία. Με το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια με τον τίτλο Made in China 2025, το Πεκίνο σχεδιάζει να κυριαρχήσει μέσα σε μία δεκαετία στις προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι μικροεπεξεργαστές νέας γενιάς, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο Made in China 2025 έχει ως πρότυπο το γερμανικό σχέδιο Industrie 4,0, που στοχεύει στον μεγαλύτερο αυτοματισμό. Η συμφωνία που ανησύχησε πολιτικούς και επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Κίνας ήταν η εξαγορά το 2016 μιας σημαντικής γερμανικής επιχείρησης που παράγει ρομπότ, της Kuka, από την κινεζική εταιρεία οικιακών συσκευών Midea. Ετσι, ενώ ήταν γνωστή για τα ψυγεία της και τους βραστήρες ρυζιού, έγινε μείζων παράγων στον αυτοματισμό.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία της Δύσης, το Πεκίνο συχνά επιβάλλει στις ξένες επιχειρήσεις τη δημιουργία κοινοπραξίας με κινεζικές ή την εκχώρηση τεχνογνωσίας ως όρο για την πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ενίοτε παραβιάζει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και τους νόμους των ΗΠΑ. Πέρυσι, όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να εμποδίζει την Κίνα να εξαγοράσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μία αμερικανική επιχείρηση βρήκε τον τρόπο να βοηθήσει την κινεζική με την οποία συνεργαζόταν να παρακάμψει τους περιορισμούς. Πρόκειται για την Advanced Micro Devices, που ελίχθηκε και απέφυγε τους ελέγχους, επιλέγοντας, αντί να πουλήσει τα σχέδια των μικροεπεξεργαστών της, να τα κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία. Ετσι, ο εταίρος της, η κινεζική επιχείρηση, έναντι γενναίου τιμήματος απέκτησε πρόσβαση στην τεχνολογία της Advanced Micro Devices για να κατασκευάζει τα δικά της προϊόντα.

Καθώς αλλάζουν οι κανόνες του παγκοσμίου εμπορίου, Κίνα και ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Ενδέχεται να ακολουθήσει η πλήρης αλλαγή των εμπορικών κανόνων που θεσπίστηκαν τον εικοστό αιώνα και να εγκαθιδρυθεί μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη για τον 21ο αιώνα, στην οποία το χρήμα, οι ιδέες και η επιρροή θα εποπτεύονται όπως και τα αγαθά που φορτώνονται σε ένα πλοίο και εξάγονται στο εξωτερικό. Η Κίνα επενδύει πολλά δισ. δολάρια στην έρευνα στο εσωτερικό της χώρας και σε εξαγορές καινοτόμων τεχνολογιών από το εξωτερικό. Εχει δημιουργήσει κρατικό ταμείο μικροεπεξεργαστών, που εκτιμάται ότι διαθέτει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει τις κινεζικές βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης σε έναν κλάδο 150 δισ. δολαρίων έως το 2030.

Ακόμη και τα πλέον ευαίσθητα συστήματα υπολογιστών του κρατικού μηχανισμού, τράπεζες και εργαστήρια χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές της Intel και της Qualcomm και λογισμικά της Microsoft ή της Oracle. Το Πεκίνο θεωρεί ότι αυτή η εξάρτηση καθιστά τη χώρα ευάλωτη και ευελπιστεί να αλλάξει την κατάσταση. Φιλοδοξεί να μπορεί έως το 2025 να καλύπτει με τη δική της παραγωγή τα 3/4 των αναγκών της σε βιομηχανικά ρομπότ και τουλάχιστον το 1/3 της ζήτησης για μικροεπεξεργαστές έξυπνων κινητών. Οι άλλοι στόχοι της αφορούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τις ιατρικές συσκευές υψηλής ευκρίνειας.

Tο 12% της Snap απέκτησε η Tencent

Ενας ακόμη κινεζικός κολοσσός, η Tencent, απέκτησε χθες σημαντικό μερίδιο σε δυτική εταιρεία και συγκεκριμένα το 12% της Snap. Προχώρησε στην αγορά μεγάλου αριθμού μετοχών της, εκμεταλλευόμενη την πτώση τους, την οποία προκάλεσαν λίγες ώρες νωρίτερα τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου. Εκτιμάται ότι το σημαντικό μερίδιο στη Snap, 145,78 εκατ. μετοχές, θα δώσει στην κινεζική εταιρεία τη δυνατότητα να επεκταθεί σε αγορές εκτός Κίνας. Η Tencent είναι η εταιρεία πίσω από την πλατφόρμα στιγμιαίας μεταφοράς μηνυμάτων WeChat και μία από τις πολύ δραστήριες κινεζικές εταιρείες στην εξαγορά ξένων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τη Snap, είναι η μητρική εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Snapchat, που αγωνίζεται να επιβιώσει απέναντι στο Facebook και να διατηρήσει μερίδιο αγοράς. Είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Snap, που οδήγησαν την τιμή των μετοχών της σε πτώση 22%. Ωστόσο, οι ίδιες μετοχές εκτινάχθηκαν αργότερα κατά 34%, όταν διέρρευσε η επένδυση της Tencent.

Αναλυτές της αγοράς, όπως ο Ντάνιελ Ιβς της GBH Insghts, εκτιμούν πως η εξέλιξη μπορεί να αποβεί ευεργετική όχι μόνο για την Tencent αλλά και για τη Snap. Οπως δήλωσε ο εν λόγω αναλυτής στο Bloomberg, «οι δύο αυτές εταιρείες και οι ομάδες των στελεχών τους γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και θα είναι μια ευκαιρία για την Tencent να βοηθήσει τη Snapchat ώστε να περάσει αυτήν την περίοδο χωρίς πολλές αναταράξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή