ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% αναμένει φέτος για την Ευρωζώνη η Κομισιόν

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% αναμένει φέτος για την Ευρωζώνη η Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας θα πετύχει η Ευρωζώνη το 2017, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Βελγίου από τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από τον Μάιο κατά μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, από 1,7% που ήταν πριν από έξι μήνες σήμερα είναι στο 2,2%, ενώ για το 2018 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 2,1%.

«Επειτα από πέντε χρόνια μέτριας ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει πλέον επιταχυνθεί. Υπάρχουν θετικά νέα σε πολλά μέτωπα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και έσπευσε να επισημάνει «ότι οι προκλήσεις παραμένουν υπό μορφήν υψηλών επιπέδων χρέους και υποτονικών μισθολογικών αυξήσεων».

Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τις προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ανάπτυξη το 2019 (όταν θα αποχωρεί από την Ε.Ε.) μόλις 1,1 %, τη μικρότερη που θα έχει σημειώσει η χώρα από το 2009. Καθότι οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για το 2019 είναι τεχνικής φύσεως, διότι βασίζονται σε μια καθαρά τεχνική παραδοχή ότι θα υπάρχει διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας κινούνται σε θετικό έδαφος, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται, ενώ τα ελλείμματα και τα χρέη έχουν αρχίσει να μειώνονται σταδιακά», δήλωνε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οσον αφορά την ανεργία, τα νούμερα αποτυπώνουν μια εξαιρετική θετική κατάσταση. Εκατόν πενήντα πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής. «Αυτό είναι το καλύτερο νέο της ημέρας», λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε η ανεργία να πέσει από το 10%, που ήταν στο τέλος του 2016, στο 7,9% το 2019.

Τα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας της έχουν να κάνουν περισσότερο με πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι παράγοντες όπως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η κρίση που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη Βόρεια Κορέα, η οικονομική προσαρμογή της Κίνας ή η επέκταση των προστατευτικών πολιτικών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στις προβλέψεις, επίσης, υπογραμμίζεται ως κίνδυνος για την ανάπτυξη η ισχυρότερη ανατίμηση του ευρώ και τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Συγχρόνως, η έκθεση τονίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τη στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια.

Αντιθέτως, η υποχώρηση της αβεβαιότητας και η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, όπως και η ενίσχυση της ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από τις προβλέψεις αύξηση της ανάπτυξης.