Ενας στους 5 Γερμανούς απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Ενας στους 5 Γερμανούς απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το ποσοστό φτώχειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Οπως αναφέρει έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία επικαλείται στοιχεία της έρευνας που έγινε στην Ευρώπη, 16 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού, απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό το 2016. Απ’ ό,τι φαίνεται, με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα θα έρθει αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ, που αναμένεται να σχηματιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η DW, όσα άτομα λαμβάνουν κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος υφίστανται στέρηση υλικών αγαθών ή δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Οι στατιστικοί ερευνητές έχουν καθορίσει ως όριο φτώχειας τα 1.064 ευρώ για ένα άτομο και τα 2.234 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

Η έρευνα επισημαίνει ότι 16,5% των Γερμανών ζουν υπό αντίξοες συνθήκες, διότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ 10% περίπου των ατόμων κάτω των 60 ετών ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, το 3,7% του πληθυσμού παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε υλικά αγαθά, καθώς είτε δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς είτε δεν μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου να ζήσουν ανθρώπινα. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό άρχισε να αυξάνεται από τότε που πραγματοποιήθηκε η ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Για τον Κρίστιαν Οντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγο του Κέντρου για τη Μεταρρύθμιση της Ευρώπης (Centre for European Reform), το γιατί το ποσοστό φτώχειας αγγίζει σχεδόν το 20% είναι ένα ερώτημα το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην «Κ» επισημαίνει πως «είναι αξιοσημείωτο ότι μία χώρα τόσο πλούσια με τόσο υψηλό ποσοστό απασχόλησης σημειώνει εξίσου υψηλό ποσοστό φτώχειας». Προσθέτει ότι «όσοι εργάζονται απειλούνται λιγότερο από τη φτώχεια (δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού). Ωστόσο, η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλόμισθων στην Ευρώπη, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% του πληθυσμού». Σύμφωνα με τον κ. Οντενταλ, αυτό εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί λόγω της μεγάλης παρουσίας μεταναστών, καθώς εκείνοι είτε ενδεχομένως εξαρτώνται περισσότερο από χαμηλά κρατικά επιδόματα είτε εργάζονται σε υποαμειβόμενες θέσεις. Εντούτοις, ο κ. Οντενταλ επισημαίνει ότι το χαμηλό ποσοστό διαβίωσης των μεταναστών δεν μπορεί να δικαιολογήσει το τόσο υψηλό ποσοστό φτώχειας της Γερμανίας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, η Ατζέντα 2010, έχει θεωρηθεί αιτία για την αύξηση του αριθμού των υποαμειβόμενων και των μερικής απασχόλησης θέσεων εργασίας, γεγονός που εξώθησε ενδεχομένως περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια κατά την παραγωγική τους ηλικία.

Το παράδοξο στην περίπτωση της Γερμανίας είναι ότι το υψηλό ποσοστό φτώχειας και η έντονη εισοδηματική ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλουσίων δεν συμβαδίζουν με τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι από το 1990 το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 11% στο 16% το 2015, ενώ από το 2012 υπολογίζεται ότι περίπου 2,1 εκατ. άτομα λαμβάνουν κρατική ενίσχυση για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., καθώς το 2016 το 23,4%, ήτοι 117,5 εκατ. άτομα, απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ακόμα πιο χαμηλό είναι το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφει η Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, φθάνει το 35,6%. Μάλιστα, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008, που ήταν περίπου 28,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή