Εταιρείες-βιτρίνες έχουν ξεπλύνει 105 δισ. δολάρια στη Βρετανία σε 14 χρόνια

Εταιρείες-βιτρίνες έχουν ξεπλύνει 105 δισ. δολάρια στη Βρετανία σε 14 χρόνια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρείες-βιτρίνες, οι οποίες διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, μπορεί να βρει κανείς εντός ηπειρωτικής Ευρώπης, σε διάφορα νησιά στον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ερευνητών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, ορισμένες εταιρείες-βιτρίνες που λειτουργούσαν τα τελευταία 14 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με 52 υποθέσεις ξεπλύματος περίπου 105 δισ. δολαρίων. Το οικονομικό έγκλημα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον διεθνή Τύπο και τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους σε όλον τον κόσμο, μετά τις εκτεταμένες αποκαλύψεις των Paradise Papers για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Τα στοιχεία διέρρευσαν από την Αppleby, εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών, η οποία ιδρύθηκε στις Βερμούδες και ειδικεύεται στις υπεράκτιες επενδύσεις.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η παράνομη απόκρυψη εισοδημάτων από τις οικονομικές αρχές δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο νησί της Καραϊβικής, αλλά στο ότι και η Βρετανία έχει σχέση με μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια. H οργάνωση υπενθυμίζει ότι παρανομούντες από ανατολικοευρωπαϊκές και άλλες χώρες διοχετεύουν χρήματα μέσω εικονικών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στη Βρετανία. Κι αυτό γιατί είναι νομιμοφανές να εμφανίζεται στο πλαίσιο μιας συναλλαγής μία βρετανική εταιρεία παρά κάποια σε ένα νησί της Καραϊβικής. Οι βρετανικές αρχές έσπευσαν να δηλώσουν ότι κάνουν πολύ περισσότερα από πολλές χώρες για την πάταξη της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει δημιουργήσει ένα ανοικτό στο κοινό μητρώο των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το σύστημα αυτού του μητρώου δεν ελέγχεται επαρκώς. Ο αρμόδιος φορέας (Companies House), ο οποίος εποπτεύει τα αρχεία των βρετανικών εταιρειών με υπεράκτιες δραστηριότητες, δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και τον εξοπλισμό για να διασταυρώνει όσες πληροφορίες συλλέγει.

Τέλος, επί σειράν ετών οι κυβερνήσεις στη Βρετανία διευκόλυναν την ίδρυση εταιρειών για να τονώσουν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο πολύ εύκολα οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούσαν εταιρείες στο Διαδίκτυο, χωρίς να προϋποτίθεται η πιστοποίηση της ταυτότητάς τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή