Σημαντική μείωση λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία

Σημαντική μείωση λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσσωρεύονται τα σημάδια που προμηνύουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Βρετανία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Brexit  Μισέλ Μπαρνιέ εκφράζει φόβους για την αδυναμία επίτευξης μιας συμφωνίας με το Λονδίνο έως τα τέλη του 2017.

Το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία μετράει τις επιπτώσεις από την πτώση της στερλίνας και κατ’ επέκτασιν την αύξηση του πληθωρισμού. Οι δαπάνες συρρικνώθηκαν κατά 2% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της τελευταίας τετραετίας. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες αν δεν υπάρξει εναλλακτική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας έως την καταληκτική συμφωνία για το Brexit, τον Μάρτιο του 2019.

Επιχειρηματίες στον κλάδο τροφίμων προειδοποιούν για μεγάλη άνοδο των τιμών και ελλείψεις σε βασικά αγαθά μόλις αποσυρθεί η Βρετανία από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με ένα «σκληρό» Brexit. Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βόρεια Ιρλανδία εκτιμά ότι οι τιμές στο κρέας και στο γάλα, το ήμισυ του οποίου εισάγεται από την Ε.Ε., θα αναρριχηθούν 50%. Ο διευθύνων σύμβουλος της LacPatrick Γκάμπριελ Ντάρσι τονίζει στην εφημερίδα Guardian ότι οι ασκώντες την εξουσία στο Λονδίνο λανθασμένα εστιάζουν μόνον στις επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και αγνοούν τις δυσκολίες που μπορεί να ανακύψουν όσον αφορά την απόκτηση βασικών αγαθών. «Η πολιτική ηγεσία προβληματίζεται για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και δεν ενδιαφέρεται για τα τρόφιμα», δηλώνει ο κ. Ντάρσι, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι σαν την Αγγλία και την Ουαλλία. Η Βόρεια Ιρλανδία εξαρτάται από το εμπόριο με την Ιρλανδία. Δεν θα μπορεί να αναπληρώσει αυτό το κενό στην οικονομία της χωρίς την ύπαρξη εναλλακτικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Οπως επισημαίνεται από την εφημερίδα Guardian, ένα εισαγόμενο κομμάτι τυριού Cheddar από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας κοστίζει σήμερα μία στερλίνα αλλά η τιμή θα αυξηθεί στις 1,41 στερλίνες, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που θα ισχύσουν αυτομάτως μόλις υπάρξει «σκληρό» Brexit. «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές», εξηγεί ο κ. Ντάρσι.

Στη Βρετανία, τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες τους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016. Τον Σεπτέμβριο έφθασε στο 3% και τον Οκτώβριο εμφανίστηκε σημαντική μείωση των δαπανών σε βασικά αγαθά. Η κατανάλωση ρούχων και υποδημάτων υποχώρησε κατά 9% ετησίως. Η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2014 παρουσιάστηκε στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών, με πτώση 2%. Οι δαπάνες στην ψυχαγωγία υποχώρησαν κατά 2,9%. Περαιτέρω εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών μπορεί να προκληθεί από την πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου στη Βρετανία στο 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή