Η Ευρωζώνη εισέρχεται στη χρυσή εποχή της διαρκούς ανάπτυξης

Η Ευρωζώνη εισέρχεται στη χρυσή εποχή της διαρκούς ανάπτυξης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χρυσή περίοδό τους εισέρχονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον χαμηλό πληθωρισμό και το φθηνό κόστος δανεισμού να παρατείνουν την ανάπτυξη για αρκετά χρόνια ακόμη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν η Credit Suisse και η Oxford Economics. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της ελβετικής τράπεζας και του βρετανικού κέντρου ερευνών. Κατά κοινή ομολογία, τα εύσημα θα πρέπει να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Με την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης μείωσε τις πιέσεις των κρατών-μελών όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους και περιόρισε τα εμπόδια στον δανεισμό των επιχειρήσεων.

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Οι φίλοι μας στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πρέπει να είναι αισιόδοξοι ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης», σχολιάζει ο Νέιθαν Σιτς, τέως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ανοιχτές ακόμα οι πληγές στην Ευρωζώνη και, κατά κύριο λόγο, στον ευρωπαϊκό Νότο. Η παραγωγικότητα απέχει από τα επίπεδα που ίσχυαν αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ το ένα τέταρτο των νέων παραμένουν άνεργοι. Στην περιφέρεια, μάλιστα, η ανεργία εξακολουθεί να ξεπερνάει το 10%.

Αναμφισβήτητα έχει ενισχυθεί η ανάπτυξη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά οι ρυθμοί της παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2017 από το 1,7% τον Μάιο στο 2,2%. Ο επενδυτικός κολοσσός Pimco αναφέρει, επίσης, ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίζει να αναπτύσσεται σε επίπεδα άνω του 2% το 2018. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτείνεται πάνω από μία τετραετία. «Τα περισσότερα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η ανάπτυξη βρίσκεται στα μέσα του κύκλου», σχολιάζει ο Εϊντζελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Θα έχουμε αρκετά χρόνια με ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός», προσθέτει ο ίδιος.

Οι καλές συνθήκες στην Ευρωζώνη έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βρετανία, όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit. Ελλοχεύουν κίνδυνοι, όμως, και για την Ευρωζώνη, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το οικονομικό κλίμα. Ενας ενδεχόμενος κίνδυνος θα ήταν η κλιμάκωση της έντασης μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, την καταστολή του από τη Μαδρίτη και την ακύρωσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να θέτει υπό επιτροπεία την περιφέρεια.

Παρότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μειωθούν από τον Ιανουάριο του 2018, ο Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές αν παραστεί ανάγκη. Τα επιτόκια, ωστόσο, θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας φθηνό το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Η Nordea Bank δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019.

Συνέπειες για όλους από «σκληρό Brexit»

Το «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να είναι επιζήμιο όχι μόνον για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρωζώνη, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια ύστερα από μια επώδυνη κρίση, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κινείται με θετικό πρόσημο επί 18 συναπτά τρίμηνα, φθάνοντας το 2,5% στο διάστημα του τριμήνου που έληξε αυτόν τον Σεπτέμβριο. Προβλέπει, δε, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% και στο 2,1% την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, το Ταμείο θεωρεί ότι ο βασικός παράγοντας αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Επίσης, ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, σχολίασε θετικά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. «Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και ένα ισχυρό καταστατικό εποπτείας, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά νέες κρίσεις στο μέλλον». Κρίσιμο θα είναι να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις, προσέθεσε ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η διαδικασία λήψης μέτρων για τη στήριξη προβληματικών χωρών-μελών ήταν χρονοβόρα, διότι έπρεπε να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των υπολοίπων εταίρων. Ο κ. Ντεκρέσιν ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή