Η General Electric αλλάζει σχέδια για να σωθεί

Η General Electric αλλάζει σχέδια για να σωθεί

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της General Electric ανακοίνωσε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Φλάνερι, εν μέσω έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία και της φετινής κατακόρυφης πτώσης της χρηματιστηριακής αξίας της κατά 100 δισ. δολάρια. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας, της ενέργειας και της υγείας, συρρικνώνοντας σημαντικά το μέγεθός της και επενδύοντας σε τομείς που συνδέονται με την τεχνολογία και διαθέτουν μεγάλη βάση πελατών. Θα σταματήσει να κατασκευάζει λάμπες φωτισμού και σιδηροδρομικές γραμμές, οι οποίες αποτελούσαν για δεκαετίες ορόσημο για την ανάπτυξη της εταιρείας. Τις αγορές, όμως, κλόνισε σε μεγαλύτερο βαθμό η απόφαση να μειώσει κατά 50% το μέρισμα και να αναθεωρήσει προς τα κάτω την κερδοφορία της, που αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ το 2018. Σημειώνεται ότι η περικοπή του μερίσματος είναι η τρίτη στην ιστορία της εταιρείας, που αριθμεί 125 χρόνια παρουσίας στην αμερικανική αγορά.

Οι προηγούμενες περικοπές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της όξυνσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2007 έως το 2009, ενώ, όπως επισημαίνει το Reuters, η περικοπή του μερίσματος θα συμβάλει στην εξοικονόμηση περίπου 4 δισ. δολαρίων ετησίως. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει και συρρίκνωση κατά 25% του εργατικού δυναμικού, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλειες περίπου 1.500 θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της στη Βοστώνη. Επίσης, οι θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα μειωθούν από 18 σε 12.

Οσον αφορά τα κέρδη της για το 2018, η εταιρεία υποβάθμισε τον στόχο των κερδών ανά μετοχή στο 1 με 1,07 δολ., έναντι αρχικών εκτιμήσεων για κέρδη 2 δολ. ανά μετοχή. Σύμφωνα με προβλέψεις της Wall Street που δημοσιεύει το Reuters, τα κέρδη της αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,16 δολ. ανά μετοχή το 2018. Εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας, χθες αργά το απόγευμα η μετοχή της υποχωρούσε μέχρι και 7,22%, στα 19,01 δολ., με την κεφαλαιοποίησή της να αποτιμάται στα 168 δισ. δολ., ενδεικτικό της αδυναμίας του νέου διευθύνοντος συμβούλου να μεταπείσει τους επενδυτές για τη νέα στρατηγική της εταιρείας.

Ακόμη χαμηλότερα έχει κινηθεί η μετοχή της GE από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 35%, με αποτέλεσμα η General Electic να έχει σημειώσει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν τον Dow Jones. Σύμφωνα με τον Στέφαν Τούσα, αναλυτή της JP Morgan, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κερδοφορία που έχει σημειώσει η GE αυτήν την περίοδο είναι χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων, ενώ οι στόχοι για το μέλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και υψηλοί. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο ανακατάταξης της εταιρείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την πώληση μέρους των περιουσιακών της στοιχείων, αξίας 20 δισ. δολ., χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό ποιες μονάδες θα τεθούν προς πώληση. Εντούτοις, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, κ. Φλάνερι υπεραμύνθηκε του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης, αναφέροντας ότι η GE του μέλλοντος αναμένεται να εξελιχθεί σε επιχείρηση προσηλωμένη στους στόχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή