Το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη

Το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει πρόθεση το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ευρώπη, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματός του, Γιοργκ Ντεκρέσιν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο της παρουσίασης, χθες, της έκθεσης του Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η απάντηση ήρθε σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα και τη συμμετοχή τού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ο κ. Ντεκρέσιν σημείωσε: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΝΤ «παραμένει στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων του να βοηθήσει με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να επιτελούμε χρήσιμο ρόλο, μέσω της επιτήρησης».

Παρά την πρόθεση του Ταμείου να παραμείνει στην Ευρώπη, ο κ. Ντεκρέσιν τοποθετήθηκε υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως συζητείται το τελευταίο διάστημα. «Είμαστε υποστηρικτικοί για τον στόχο αυτό» είπε. «Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής κρίσεων στην Ευρώπη».

Στην έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο κάνει αναφορά στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και στη σταδιακή απόσυρσή τους από την περιοχή. «Ενώ οι αναταραχές έχουν υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια να διαχειριστούν την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή, επισημαίνεται, με την προσθήκη ότι τα μνημονιακά προγράμματα προβλέπουν ούτως η άλλως την απόσυρση αυτή». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να πουλήσει ώς τον Ιούνιο του 2018 τις θυγατρικές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή