Καθοδικά οι αγορές λόγω υποχώρησης μετοχών πρώτων υλών

Καθοδικά οι αγορές λόγω υποχώρησης μετοχών πρώτων υλών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, όπως τα μέταλλα, οδήγησε χθες σε πτώση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Καθοριστικός παράγοντας και για τη Wall Street, που κινείτο πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ, ήταν η υποχώρηση των ενεργειακών εταιρειών. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, καθώς και έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας που ήταν απαισιόδοξη για την παγκόσμια ζήτηση. Η μετοχή της Exxon σημείωσε απώλειες 0,7%, της Schlumberger 1,7% και της Halliburton 2,7% με αποτέλεσμα να εξωθήσουν τον δείκτη S&P του κλάδου σε υποχώρηση. Οι τιμές του πετρελαίου, άλλωστε, το βράδυ κινούνταν καθοδικά, με το αργό ΗΠΑ στα 55,33 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,79 δολάρια το βαρέλι. Καθοδικά κινήθηκαν και οι τιμές εμπορευμάτων και μετάλλων, καθώς επικράτησε ανησυχία για ενδεχόμενη επιβράδυνση της Κίνας, της πρώτης στον κόσμο χώρας σε κατανάλωση πρώτων υλών.

Η πτώση μετοχών εταιρειών όπως οι Rio Tinto και Royal Dutch Shell οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου και σε απώλειες 0,4%. Η πτώση συμπαρέσυρε τις ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,56%, τον XETRA DAX της Φρανκφούρτης 0,44%, τον CAC 40 του Παρισιού 0,27% και τον FTSE MIB του Μιλάνου κατά 0,62%. Εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης, που σημείωσε ελαφρά κέρδη 0,24%.

Πτωτικά κινήθηκε, άλλωστε, το δολάριο, με το ευρώ να κυμαίνεται το βράδυ στο 1,1794 δολάριο.

Νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν πως τον Οκτώβριο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και ο πληθωρισμός σημείωσε οριακή άνοδο, τα οποία ενέτειναν τις προσδοκίες για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Τα ίδια στοιχεία οδήγησαν τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Στον αντίποδα, το ευρώ ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες καθώς επικρατεί αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης τη στιγμή που περιβάλλει αβεβαιότητα την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή