Δεν επενδύουν πλέον στο πετρέλαιο οι Νορβηγοί

Δεν επενδύουν πλέον στο πετρέλαιο οι Νορβηγοί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απαλλαγεί από τις επενδύσεις του σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών θέλει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, διότι θεωρεί ότι είναι ήδη μεγάλη η έκθεσή του στο πετρέλαιο.

Την ιδέα εξετάζει, έπειτα από τρία χρόνια πτώσης των τιμών του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας, που διοικεί το ταμείο.

Ο λόγος είναι ότι εκτιμά πως αν εκποιήσει τις μετοχές του σε ενεργειακές εταιρείες, όπως οι BP, Royal Dutch Shell, Total, Chevron και ExxonMobil, ο πλούτος της χώρας «θα είναι λιγότερο ευάλωτος σε μια μόνιμη πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Σε επιστολή της προς το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο μέλλον, ούτε κατά πόσον θα είναι «βιώσιμος» ο κλάδος.  Επισημαίνει, όμως, πως η ανάπτυξη και τα έσοδα της χώρας έχουν πληγεί εξαιτίας των επίμονα χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Περίπου το 6% των κεφαλαίων του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, που προ μηνών υπερέβησαν το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων, έχει τοποθετηθεί στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οπως σχολιάζει στο σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εδώ και πολύ καιρό εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αρχίσουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία να αδειάζουν το χαρτοφυλάκιό τους από τις δικές τους μετοχές, εξαιτίας των εντεινόμενων πιέσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας επιμένει πως το ζητούμενο είναι η ποικιλία στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή