Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε χθες (227 ψήφοι υπέρ, 205 κατά) το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 20%, αλλά και μεγάλες φοροαπαλλαγές για τα πλουσιότερα στρώματα του πληθυσμού, όπως καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και ανεξάρτητα think tanks.

Πρόκειται για σημαντική νίκη του προέδρου Τραμπ, ωστόσο, η συνέχεια θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς στη Γερουσία διαθέτουν πλειοψηφία μόλις δύο εδρών και ήδη γερουσιαστές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ή αρνούνται να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου στη σημερινή μορφή του.

«Μεγάλη ψηφοφορία στη Βουλή αύριο (Πέμπτη). Πλησιάζει η μείωση της φορολογίας», είχε γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στο Twitter, ενόψει της πρώτης σοβαρής δοκιμασίας που θα περνούσε το σχέδιο νόμου. Η υπερψήφιση του σχεδίου που προβλέπεται ότι θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 1,4 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, αποτελεί την πρώτη κοινοβουλευτική νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, το κρίσιμο πεδίο μάχης για τους Ρεπουμπλικανούς είναι η Γερουσία, όπου κατέχουν 52 από τις 100 έδρες, Το σχέδιο νόμου που έχουν παρουσιάσει οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από ορισμένους γερουσιαστές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστού Σούζαν Κόλινς, η οποία είχε καταψηφίσει και το σχέδιο νόμου για την κατάργηση του νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας. Ενώ ήταν ήδη αμφίβολη η υπερψήφιση της πρότασης, οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν τελευταία στιγμή να περιλάβουν στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία και διάταξη για την κατάργηση του νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης, καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιη την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον έχει προειδοποιήσει πως είναι αντίθετος με την πρόταση ως έχει σήμερα, διότι προβλέπει υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ό,τι για εταιρείες. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποσχεθεί εδώ και χρόνια μείωση της φορολογίας και θεωρούν ότι η υπερψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι κρίσιμης σημασίας, ενόψει των εκλογών του 2018 (για Βουλή και Γερουσία).

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν τα σχέδια νόμου της Βουλής και της Γερουσίας ως «δώρα» για τους πλούσιους και τις αμερικανικές πολυεθνικές, επικαλούμενοι και αναλύσεις, που δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί της μεσαίας τάξης θα πληρώνουν περισσότερο φόρο εξαιτίας της κατάργησης δημοφιλών φοροαπαλλαγών. «Αυτό δεν είναι φορολογικό σχέδιο νόμου, αλλά απάτη», δήλωσε χθες η βουλευτής των Δημοκρατικών Μαξίν Γουότερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή