ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγές κατά της Monte dei Paschi από ομολογιούχους

Αγωγές κατά της Monte dei Paschi από ομολογιούχους

Αγωγή κατά της Monte dei Paschi άσκησαν ομολογιούχοι της στο Λουξεμβούργο, αφού επιβλήθηκε ολοκληρωτικό «κούρεμα» των τίτλων τους, στο πλαίσιο της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης της παλαιότερης ιταλικής τράπεζας, με κρατική στήριξη. Πιο απλά, τα ομόλογα αυτά δεν πληρώθηκαν από τη Monte dei Paschi και οι συγκεκριμένοι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Στόχος αυτού του συμβιβασμού ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες ήταν να αποφευχθεί μια πολύ χειρότερη λύση, δηλαδή με «κούρεμα» περισσότερων ομολόγων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης. Οι ενάγοντες ζητούν συνολική αποζημίωση ενός δισ. ευρώ, αν δεν τηρηθεί η ομολογιακή σύμβαση, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Στην προσφυγή των ομολογιούχων της Monte die Paschi στο αρμόδιο δικαστήριο του Λουξεμβούργου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την ακύρωση των συμβάσεων για τα ομόλογα FRESH (Floating Rate Exchangelable) που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2099. Αγωγές ασκήθηκαν, επίσης, εναντίον της Mitsubushi, που ήταν ανάδοχος, και της JP Morgan, που ήταν υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης. Οι ομολογιούχοι εκπροσωπούνται από τη νομική εταιρεία Bouchons and Braesch.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε αβεβαιότητα για την τύχη της Monte dei Paschi, η οποία «φλέρταρε» με την κατάρρευση, εξαιτίας των πολλών και υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει τις προτάσεις της Ρώμης για τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι δύο πλευρές κατέληξαν, τελικά, στη συμβιβαστική λύση της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi. Ετσι δόθηκε το «πράσινο φως» στη Ρώμη για να διοχετεύσει 8,1 δισ. ευρώ στα ταμεία της Monte dei Paschi. Η Κομισιόν, παράλληλα, έδωσε εντολή για την απαλλαγή της τράπεζας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 26,6 δισ. ευρώ.

Ενας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός επενδυτών σε ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα διεκδικεί δικαστικά αποζημιώσεις μετά την απομείωση ή το πλήρες «κούρεμα» των τοποθετήσεών τους, στο πλαίσιο διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα ομόλογα «κουρεύονται» για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται από τη διαγραφή κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, αγωγές έχουν ασκηθεί κατά της Novo Banco στην Πορτογαλία και της Banco Popular στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα, μικρότερες τράπεζες στην Ιταλία δυσκολεύονται να προσελκύσουν κεφάλαια από τους επενδυτές για να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους, ιδιαίτερα μετά τις προτάσεις της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή ακόμα πιο αυστηρών κριτηρίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το μέλλον της Carige στη Γένοβα, για παράδειγμα, είναι αβέβαιο. Κοινοπραξία τραπεζών ανακοίνωσε ότι δεν θα επενδύσει 560 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Carige, η οποία τα έχει ανάγκη για να ικανοποιήσει τα κριτήρια φερεγγυότητας. Παράλληλα, οι μετοχές της Credito Valtellinese υποχώρησαν κατά 8,5%, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διολισθαίνει στα 144 εκατ. ευρώ, επειδή ζήτησε 700 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις.