ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Volkswagen θα επενδύσει 72 δισ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Η Volkswagen θα επενδύσει 72 δισ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Επενδυτικό σχέδιο 72 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας ετοιμάζεται να προωθήσει o γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, με βασικό στόχο να αναπτύξει ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το υπό εξέταση επενδυτικό σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επενδύει κάθε χρόνο 14,4 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος επένδυε 12 δισ. ευρώ. Η VW αυξάνει τις επενδύσεις διότι επιθυμεί να μεταβεί στην εποχή των αυτόνομων και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, όπως το επιτάσσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματίας Μίλερ επιθυμεί να λάβει η εταιρεία ηγετικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στην προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει την εικόνα της μετά το σκάνδαλο ντίζελγκεϊτ. O ίδιος πρότεινε να κατασκευαστούν εκδοχές ηλεκτροκίνητων οχημάτων για 300 μοντέλα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτων που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Μίλερ επισήμανε ότι «έχουμε αυτό το μήνυμα και θα το διαδώσουμε. Η μεταμόρφωση της βιομηχανίας μας είναι αδιάκοπη και θα ηγηθούμε αυτής της κίνησης». Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι το ντίζελ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας, παρά την απόφασή της να στραφεί και προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Bloomberg, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως έχει μειώσει τις δαπάνες για επενδύσεις σε άλλους τομείς, προκειμένου το σύνολο των δαπανών να αντιστοιχεί στο 6% των πωλήσεών της έως το 2020. Πέρυσι το ποσοστό δαπανών της εταιρείας σε επενδύσεις διαμορφώθηκε στο 6,9%. Σημειώνεται ότι το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen βρίσκεται σε συνομιλίες για την εκπόνηση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της.

Σε δηλώσεις του, ο Αρντ Ελινγκχορστ, αναλυτής της εταιρείας Evercore ISI, επισήμανε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να καλωσορίσουν τη δέσμευση της εταιρείας για τη στροφή σε πιο εκσυγχρονισμένες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της εταιρείας σημείωνε άνοδο 1,6%, στα 160,75 ευρώ, όταν η μετοχή άνοιξε στα 159,98 ευρώ, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 19% φέτος. Η άνοδος αυτή έχει αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε προκαλέσει στη μετοχή της Volkswagen η εμπλοκή της στο σκάνδαλο ντίζελγκεϊτ τον Σεπτέμβριο του 2015.