Ανοδος στις αγορές, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία

Ανοδος στις αγορές, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χωρίς να επηρεαστούν από τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ευνοϊκό ήταν το κλίμα και στην αμερικανική αγορά με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο πριν από το κλείσιμο, καθώς επικρατούσε ευφορία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ο βασικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, τον οποίο καταρτίζει το Conference Board, ενισχύθηκε 1,2% τον Οκτώβριο, δηλαδή ήταν διπλάσιος από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Reuters. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) προέβλεψε πως η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί δυναμικά και το τελευταίο τρίμηνο του 2017 χάρις στη ζωηρή δραστηριότητα της βιομηχανίας. Οι γερμανικές εταιρείες αναζητούν επίμονα υπαλλήλους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Πέραν τούτου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ φαίνεται να επικρατεί διχογνωμία. «Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ποια στάση να τηρήσουν και, ως συνέπεια, η αγορά δεν έχει κατεύθυνση», παρατηρεί ο Μάικλ Αρόουν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της State Street Global Advisors στη Βοστώνη. «Απλώς πηγαίνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω».

Το δολάριο ενισχύθηκε ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου, συγκεκριμένα, ανήλθε στις 94,053 μονάδες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 14 Νοεμβρίου. Επιπλέον, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στη Γερμανία το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο στο 1,1739 δολ. «Το ευρώ χάνει την αίγλη του αυτήν τη στιγμή λόγω των πολιτικών προβλημάτων της Ευρώπης και αυτό βοηθά το αμερικανικό νόμισμα να απομακρύνει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις κινήσεις των πολιτικών παραγόντων στις ΗΠΑ», παρατηρεί ο Τζο Μανίμπο της Western Union Business Solutions. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την καθοδική της πορεία ενόψει της συνάντησης των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο είχε πτώση 1,16% στα 61,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 1,18% στα 55,88 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη 0,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με 0,12% και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 με 0,7%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή