Σκληρό πόκερ προς αποφυγήν σκληρού Brexit

Σκληρό πόκερ προς αποφυγήν σκληρού Brexit

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Times αποκάλυψαν ότι το Λονδίνο προτίθεται να διπλασιάσει την προσφορά του για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση από τα 20 δισ. στα 40 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις ελπίδες για διευθέτηση ενός από τα πιο ακανθώδη θέματα του Brexit. Οι Βρυξέλλες έχουν κάνει λόγο για υποχρεώσεις 60 δισ. ευρώ της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Επισήμως, όμως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει κάνει προσφορά άνω των 20 δισ. ευρώ. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάλμπε Ζίλστρα δήλωσε ότι «αναμένουμε μιαν αξιόλογη προσφορά από τους Βρετανούς. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και άμεση, αντί να συζητείται από τον Τύπο». «Αν μετά τις συζητήσεις το κόστος του διαζυγίου φθάσει τα 40 δισ. με 50 δισ. ευρώ, θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη», σχολίασε ο Ρόμπερτ Χάλφορν, μέλος των Συντηρητικών, στο BBC. Πράγματι, ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ήταν ότι δεν θα χρειαζόταν οι Βρετανοί να πληρώνουν εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., η οποία ελήφθη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23 Ιουνίου 2016, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Σίτι του Λονδίνου, το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Συνέπειες, όμως, θα υποστούν και άλλοι τομείς, όπως οι μεταφορές και η ψυχαγωγία. Το ένα τρίτο των συναλλαγών στα χρηματιστήρια και στις αίθουσες συναλλαγών του Σίτι αφορούν πελάτες από την Ε.Ε. Eκτός και αν υπάρξει εναλλακτική εμπορική συμφωνία, το Σίτι θα χάσει την ελεύθερη πρόσβαση που έχει στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. μετά τον Μάρτιο του 2019, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Savillis, τα ενοίκια εμπορικών ακινήτων στο Σίτι του Λονδίνου παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009. Επιπροσθέτως, πάνω από 200.000 επιβάτες εξυπηρετούνται από δύο σταθμούς του Υπόγειου στο Σίτι του Λονδίνου, τους πιο πολυσύχναστους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση Μέι. Πέραν του κόστους του διαζυγίου, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να κάνει προσφορά για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία ανήκει στη Βρετανία, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε θα σημάνει αυτόματα τη διακοπή της ελεύθερης διέλευσης ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των συνόρων Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα χρειαστεί ειδική διευθέτηση και θα πρέπει να προτείνουν λύσεις εκείνοι που ήθελαν το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή