Ετοιμες για διακανονισμό με Ε.Ε. οκτώ τράπεζες

Ετοιμες για διακανονισμό με Ε.Ε. οκτώ τράπεζες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά υπόθεση χειραγώγησης των διεθνών αγορών συναλλάγματος. Οι έρευνες που έκαναν οι Βρυξέλλες κράτησαν τέσσερα χρόνια και αφορούσαν τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη υπόθεση καρτέλ με την οποία έχει ασχοληθεί έως τώρα η Κομισιόν, καθώς οι συναλλαγές φθάνουν τα 5,3 τρισ. δολάρια. Τα πρόστιμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν στην αντίστοιχη υπόθεση για τη χειραγώγηση των διεθνών αγορών διατραπεζικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC και άλλες δύο τράπεζες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες. Εχουν προηγηθεί μεμονωμένες συναντήσεις των τραπεζών με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν επρόκειτο για καρτέλ ή όχι.

Κατόπιν ερευνών οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελβετίας,  έχουν επιβάλει πρόστιμα άνω των 10 δισ. ευρώ στις εμπλεκόμενες τράπεζες. Στις ΗΠΑ, επιβλήθηκαν πρόστιμα 5,6 δισ. δολαρίων εις βάρος των Barclays, Citi, JPMorgan, RBS, Bank of America και UBS. Από το 2008 οι ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου έχουν πληρώσει πρόστιμα άνω των 32 δισ. δολαρίων για διάφορα παραπτώματα, σύμφωνα με την Boston Consulting Group. Επιλέγοντας μια συμβιβαστική λύση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν το 10% των προστίμων. Αποφεύγουν μια ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με κίνδυνο να ασκηθούν αγωγές από υποψήφιους ενάγοντες που μπορεί να έχουν υποστεί ζημία από το καρτέλ.

Οι πληροφοριοδότες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν το πρόστιμο. Χαρακτηριστικά, η Barclays είχε απαλλαχθεί από 690 εκατ. ευρώ σε έρευνα για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων σε ευρώ. Παρομοίως, η UBS δεν πλήρωσε πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για τη συμμετοχή της στο καρτέλ χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων του γιεν. Διώξεις έχουν ασκηθεί, επίσης, σε μεμονωμένα τραπεζικά στελέχη. H χειραγώγηση των διεθνών αγορών συναλλάγματος ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ, κυρίως, τριών υψηλόβαθμων στελεχών της JPMorgan Chase, της Barclays και της Citigroup, όπου προκαθόριζαν τις μεταξύ τους συναλλαγές. Ηταν γνωστοί ως το «Τρίο του καρτέλ». Ο Κρις Αστον ήταν επικεφαλής των αγορών συναλλάγματος spot στην Barclays, και μαζί με τον Ρίτσαρντ Ασερ, πρώην στέλεχος της JPMorgan Chase, και τον Ρόχαν Ραμτσαντάντι, πρώην στέλεχος της Citigroup, δικάστηκαν το καλοκαίρι στις ΗΠΑ για συνωμοσία όσον αφορά τη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή