Ευφορία στις αγορές Ευρώπης, ΗΠΑ, Ασίας

Ευφορία στις αγορές Ευρώπης, ΗΠΑ, Ασίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη άνοδο σημείωσαν χθες τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει, ενδοσυνεδριακά, νέο ιστορικό ρεκόρ. Είχε προηγηθεί ένας συνδυασμός από καλά αποτελέσματα επιχειρήσεων, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και αισιόδοξες προβλέψεις από την Goldman Sachs. Ο επενδυτικός κολοσσός αναβάθμισε στις 2.850 μονάδες από τις 2.500 μονάδες την πρόβλεψή του για την πορεία του S&P 500 το 2018, καθώς προεξοφλεί αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ λόγω της αναμενόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στην Ευρώπη καλλιεργήθηκε αισιοδοξία μετά την απόφαση της Βρετανής πρωθυπουργού να αυξήσει την προσφορά της προς την Ε.Ε. για το κόστος του «διαζυγίου» και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,3%. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε και αργά το βράδυ κυμαινόταν σε 1,1740 δολ. Στο μεταξύ, στη Γερμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλλει τη χώρα μετά την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ο δείκτης Xetra DAX σημείωσε αρχικά άνοδο άνω του 1%, για να περιορίσει αργότερα τα κέρδη του και να κλείσει ενισχυμένος κατά 0,83%. «Οι αγορές αδιαφορούν για τα πολιτικά ζητήματα της Γερμανίας» σχολίασε ο Πίτερ Μπούκβατ, αναλυτής της Lindsey Group και τόνισε πως «ο Μάριο Ντράγκι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαιτέρως για το 2018 και όχι η γερμανική πολιτική». Μεγάλη κερδισμένη ήταν η μετοχή της Volkswagen που έκλεισε με άνοδο 3%. Με κέρδη 0,48% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με κέρδη 0,62% ο FTSE MIB του Μιλάνου. Μοναδική εξαίρεση στη γενικευμένη άνοδο ήταν ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης που έκλεισε με ελαφρές απώλειες 0,32%.

Ανοδο σημείωσαν, άλλωστε, τα χρηματιστήρια της Κίνας, καθώς καλλιεργεί αισιοδοξία η προσπάθεια του Πεκίνου να περιορίσει το χρέος της χώρας και να συρρικνώσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Τόσο ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ όσο και οι μετοχές στη Σαγκάη σημείωσαν κέρδη και ήταν η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 56,78 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 62,46 δολ. το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή