Κέρδη για ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ

Κέρδη για ευρωπαϊκές αγορές και ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο εμφάνισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το ευρώ, ευνοημένο από τη θετική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,1852.

Οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κλειστές λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχώρησε ελαφρώς, αφότου την Τετάρτη σημείωσε άνοδο, αγγίζοντας τα επίπεδα -ρεκόρ διετίας. Χθες το Brent απώλεσε 16 σεντς στα 63,16 δολάρια το βαρέλι και το αργό Νέας Υόρκης 10 σεντς στα 57,92 δολάρια το βαρέλι. Ο MSCI, o γενικός δείκτης Ασίας – Ειρηνικού, ο οποίος παρακολουθεί τους επιμέρους δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας αυτής, ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ 10ετίας κατά 0,15%, όπως και ο αντίστοιχος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο τα καλά νέα για τον δείκτη ΡΜΙ στη μεταποίηση και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών λειτούργησαν αντισταθμιστικά προς τις ειδήσεις για τις μαζικές πωλήσεις μετοχών στα χρηματιστήρια της Κίνας. Πέραν του πανευρωπαϊκού Europe Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε με ελάχιστη μεταβολή από την Τετάρτη, ο Xetra DAX έκλεισε με κάμψη – 0,05% και ο FTSE 100 με -0,02%. Οι δε υπόλοιποι ενισχύθηκαν.

Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε άνοδο 0,5%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έκλεισε με +0,37%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με +0,19% και ο SMI στη Ζυρίχη με +0,26%. Οπως παρατηρούν αναλυτές, χάρις στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα πολύ χαμηλά επιτόκια, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα, η ανάπτυξη, παρά τις κατά τόπους αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις, εμφανίζει ένα σπάνιο συγχρονισμό, ο οποίος παρατηρείται πρώτη φορά μετά τη θέσπιση του κοινού νομίσματος. «Εκτιμούμε ότι η υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση», επισημαίνει η Μπρίτα Βάιντενμπαχ, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Deutsche Asset Management. Από τις μεγάλες χαμένες της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η τιμή μετοχής της ενεργειακής Centrica με κάμψη 15,5% λόγω μείωσης της πελατειακής της βάσης, ενώ η τιμή της μετοχής της τηλεπικοινωνιακής Altice ενισχύθηκε κατά 3,9%. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος αναζητεί αγοραστή για το τηλεπικοινωνιακό του δίκτυο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή