Καταναλωτική φρενίτιδα προκαλεί η Black Friday σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία

Καταναλωτική φρενίτιδα προκαλεί η Black Friday σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση της κατανάλωσης και των επιχειρηματικών εσόδων προσβλέπουν οι λιανέμποροι που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, την περίοδο πριν αλλά και μετά την Black Friday. Στη Βρετανία οι λιανέμποροι εξεπλάγησαν από την καταναλωτική φρενίτιδα που ενέσκηψε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Η Barclaycard, η οποία επεξεργάζεται μεγάλο μέρος των συναλλαγών με κάρτα στη Βρετανία, παρατήρησε αύξηση της κατανάλωσης κατά 3% από νωρίς το πρωί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης, επισήμανε ότι κατεγράφη και αύξηση κατά 29% των συναλλαγών με κάρτα. Οπως επισημαίνει στο Reuters ο Τζον Λούις, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος, μεταξύ 7 και 8 το πρωί άρχισε να συρρέει ο περισσότερος κόσμος, καθώς, κατά μέσον όρο, οι καταναλωτές παράγγελναν 495 προϊόντα ανά λεπτό. Την ίδια αίσθηση μετέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters o Τζον Ρότζερς, επικεφαλής του καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών Argos, o οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για την καλύτερη περίοδο του χρόνου από πλευράς πωλήσεων.

Στη Βρετανία αρκετοί λιανέμποροι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Black Friday και στη φρενίτιδα που θα προκαλούσαν στους καταναλωτές οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις στα προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η αγοραστική δύναμη των Βρετανών καταναλωτών έχει επιδεινωθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του υποτονικού ρυθμού αύξησης των μισθών. Η εταιρεία ερευνών Global Data εκτιμά ότι η κατανάλωση την περίοδο της Black Friday, δηλαδή από τις 20 έως τις 27 Νοεμβρίου, θα αυξάνεται κάθε φορά σε ετήσια βάση έως 3,8%, ήτοι κατά 10,1 δισ. στερλίνες.

Εκρηκτική θα είναι η αύξηση που θα δουν στα έσοδά τους οι επιχειρήσεις και στη Γερμανία την περίοδο μεταξύ της Black Friday και της Cyber Monday (που γίνεται τη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και επιφυλάσσει προσφορές για αγορές αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά καταστήματα). Ειδικότερα, οι πωλήσεις αναμένεται να προσθέσουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ στο εισόδημα των λιανεμπόρων και, όπως φαίνεται, ο όγκος των πωλήσεων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Γερμανών Λιανεμπόρων. Κύμα ενθουσιασμού όμως προκαλεί η περίοδος αυτή (Black Friday και Cyber Monday) και στη Γαλλία, καθώς έρευνα της Kantar TNS για λογαριασμό της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου eBay διαπίστωσε ότι 8 εκατ. Γάλλοι αναμένεται να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα. Αυτή η συρροή κόσμου θα αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων περίπου κατά 945 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο υποτονική είναι η κίνηση που καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς αυτό οφείλεται στη μικρή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στη συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας την τελευταία εξαετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή