ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλιο της ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητά μεγαλύτερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια

Συμβούλιο της ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητά μεγαλύτερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την εντολή αναφορικά με το σχέδιό της να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψη των ‘κόκκινων’ δανείων τους, ανέφερε σε νομική γνώμη το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα ακόμα πλήγμα στην πρόταση της ΕΚΤ.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η συσσώρευση νέων ‘κόκκινων’ δανείων στα ήδη υφιστάμενα, που φθάνουν σχεδόν τα 850 δισα. ευρώ, η ΕΚΤ θέλει να εισαγάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές, στις οποίες περιλαμβάνεται μια διετής προθεσμία προς τις τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν από τον Ιανουάριο τις προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς υποθήκες.

Το προσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την επόμενη εβδομάδα και έχουν εκφραστεί για αυτό αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μη δεσμευτικό έγγραφο του Συμβουλίου, το οποίο είδε το Reuters και έχει ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ για τις τράπεζες της ευρωζώνης «αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετεί εργαλεία ήπιας νομοθεσίας, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα «που στόχο έχουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των τραπεζών με τα κριτήρια για τις ελάχιστες προβλέψεις, που δεν αποτελούν, ή δεν αποτελούν ακόμα, το αντικείμενο εναρμόνισης από τον νομοθέτη της ΕΕ», ανέφερε.
Αυτό απηχεί τη στάση των νομικών υπηρεσιών του ευρωκοινοβουλίου ότι η ΕΚΤ θα υπερέβαινε τις αρμοδιοτήτες της με αυτές τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι οι εποπτικοί φορείς μπορούν να επιβάλουν δεσμευτικά μέτρα για τα κεφάλαια συγκεκριμένων τραπεζών αλλά όχι για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νούι δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν ισοδυναμούν με νόμους. Έχει υπεραμυνθεί του σχεδίου της αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή του.

Το έγγραφο θα συζητηθεί από τους οικονομικούς αντιπροσώπους των μελών της ΕΕ αύριο όταν συναντηθούν για να προετοιμάσουν τη μηνιαία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη συνήθως ακολουθούν τις νομικές γνώμες, αν και οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS