Αυξήθηκε 2,9% ο δανεισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Αυξήθηκε 2,9% ο δανεισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκε ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης έπειτα από μακρά περίοδο που η ανάπτυξη ήταν υποτονική, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο.

Κεντρικό ρόλο στην αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη έχει διαδραματίσει η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015, και ειδικότερα το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων που ξεκίνησε έναν χρόνο μετά, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016.

O δανεισμός στις επιχειρήσεις, εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αυξήθηκε κατά 2,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι αντί του 2,4% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009. Ο δανεισμός στα νοικοκυριά ενισχύθηκε κατά 2,7% τον Οκτώβριο, όσο και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η προσφορά του χρήματος ενισχύθηκε κατά 5% τον Οκτώβριο συγκριτικά με πέρυσι. Δηλαδή, κινήθηκε χαμηλότερα από το 5,2% πριν από έναν μήνα.

Οταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων, μεγάλες εταιρείες κατάφεραν να αποκτήσουν ρευστότητα που ήταν αναγκαία για να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ferrovie dello Stato Italiane, που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας. Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα της κρατικής εταιρείας, ανοίγοντάς της τον δρόμο για να παραγγείλει 39 τρένα από τον ιταλικό όμιλο Finmeccanica.

Ερευνα των New York Times που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Υποδομές. Αυτό ισχύει για την περίπτωση της Ιταλίας. Εκτός των ομολόγων της Ferrovie dello Stato Italiane, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα της εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης αυτοκινητόδρομων Autostrade per l’ Italia αλλά και του παρόχου υπηρεσιών κοινής ωφελείας Hera στην Μπολόνια. Αυτές οι τοποθετήσεις από την ΕΚΤ έχουν, παράλληλα, ανοίξει τον δρόμο στο δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανόν να δοθεί βάρος στα εταιρικά ομόλογα από τον Ιανουάριο του 2018. Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση των μηνιαίων αγορών τίτλων από τα 60 δισ. ευρώ που ισχύουν σήμερα στα 30 δισ. ευρώ από τις αρχές του επόμενου έτους. Από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί εταιρικά ομόλογα 126 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς της ΕΚΤ. Από τις μηνιαίες αγορές των 60 δισ. ευρώ σήμερα, τα 50 δισ. ευρώ είναι κρατικά ομόλογα και τα 7 δισ. ευρώ είναι εταιρικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα επικεντρώνονται σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή