Χωρίς φίλους, σε «χρυσή φυλακή» ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

Χωρίς φίλους, σε «χρυσή φυλακή» ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τρεις εβδομάδες, ο 62χρονος πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο σημαντικότερος επενδυτής της Σαουδικής Αραβίας, με ευρύτατο δίκτυο διασυνδέσεων στο εξωτερικό και φιλίες με μερικούς από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και η οικογένεια Μέρντοχ, τελεί υπό κράτηση. Εκτός από αυτούς τους δύο, οι φίλοι του Αλουαλίντ στο εξωτερικό φαίνεται μάλλον να τον εγκαταλείπουν, πιθανώς επειδή δεν θέλουν να διακυβεύσουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά τους μέχρι πρόσφατα «πιστούς» του στο εσωτερικό της χώρας, προφανώς δεν τολμούν να δείξουν ενδιαφέρον για την κατάστασή του, φοβούμενοι την αντίδραση του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αναμειχθεί κανείς σε αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αποτελεί επιλογή του ίδιου του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», σχολίασε μιλώντας στο Bloomberg ο Αϊχάμ Καμέλ, επικεφαλής στον τομέα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Eurasia Group, και πρόσθεσε πως «αν κάποιος υπερασπισθεί δημοσίως τον πρίγκιπα Αλουαλίντ, δεν θα ωφελήσει τα συμφέροντά του στη Σαουδική Αραβία».

Ο Αουαλίντ, που είναι γνωστός ως «Γουόρεν Μπάφετ της Μέσης Ανατολής», έχει συλληφθεί μαζί με πολλούς άλλους αξιωματούχους και επιχειρηματίες της χώρας και κρατείται «στη σαουδαραβική εκδοχή φυλακής για βαθύπλουτους», όπως εύστοχα χαρακτηρίζει το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times το ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ. Η πολυτελής διαμονή των συλληφθέντων αποτελεί το παράδοξο αυτής της κράτησης. Η κράτηση του Αλουαλίντ, όμως, έχει προκαλέσει προβληματισμό και αβεβαιότητα στον κόσμο των επενδυτών, καθώς εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια ο Αλουαλίντ επενδύει στη Δύση.

Ο Αλουαλίντ χορήγησε κεφάλαια στον όμιλο Citigroup, ενίσχυσε οικονομικά τη Eurodisney όταν παρέπαιε και στήριξε τον Ρούπερτ Μέρντοχ όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Παράλληλα, η κράτησή του ενδέχεται να πλήξει τα συμφέροντα ορισμένων εκ των εταίρων της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Masayoshi Son’s, το fund των 100 δισ. δολαρίων της SoftBank, το 45% του οποίου ανήκει στο Ριάντ.

Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και την αναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, της Aramco. Πολλοί διερωτώνται για ποιο λόγο τού επέτρεψε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο να εξαγοράσει το 16% της τράπεζας Saudi Fransi από την Credit Agricole. Η οικογένεια Μέρντοχ διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρίγκιπα που έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην 21st Century Fox, η οποία έχει εξαγοράσει το 20% της Rotana, της εταιρείας ΜΜΕ που ελέγχει ο Αλουαλίντ. Γι’ αυτό και οι Μέρντοχ προσπάθησαν να μάθουν σε τι κατάσταση βρίσκεται, αλλά απέτυχαν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις προσπάθειες του Μπιλ Γκέιτς που έχει συνεργασθεί με τον Αλουαλίντ, καθώς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε άλλο πέραν των όσων γράφτηκαν στον Τύπο και αρκέστηκε να υπογραμμίσει τη συνεργασία τους στον φιλανθρωπικό τομέα.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αποδώσει τη σύλληψη του πρίγκιπα Αλουαλίντ και δεκάδων άλλων μελών του βασιλικού οίκου και επιχειρηματιών σε «εκστρατεία κατά της διαφθοράς».

Οπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, η σύλληψη του Αλουαλίντ έχει δώσει λαβή σε υποθέσεις για τις κατηγορίες που ενδέχεται να του απαγγελθούν. Πολλοί αναρωτιούνται μήπως το Ριάντ σκοπεύει να πάρει υπό τον έλεγχό του την εταιρεία του Rotana. Ο οίκος των Σαούδ επιδιώκει συστηματικά να έχει υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα που μεταφέρουν μηνύματα. Ο Rotana είναι όμιλος τηλεόρασης, κινηματογραφικών στούντιο, μουσικής, περιοδικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή