Λύση-πακέτο επιδιώκει η Ε.Ε. για όλα τα επίμαχα θέματα του Brexit

Λύση-πακέτο επιδιώκει η Ε.Ε. για όλα τα επίμαχα θέματα του Brexit

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο το κόστος του διαζυγίου. Πρόοδο και σε άλλα σημαντικά θέματα για το Βrexit και τις σχέσεις Βρυξελλών-Βρετανίας αναμένει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, έως τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου.

Από τη στιγμή που το Λονδίνο δέχθηκε να καλύψει τις υποχρεώσεις του στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., περίπου 45-55 δισ. στερλίνες, όπως αποκάλυψαν χθες Financial Times και Daily Telegraph, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος όσον αφορά το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας και να εγγυηθεί η βρετανική κυβέρνηση τα δικαιώματα όσων πολιτών της Ε.Ε. διαμένουν στο έδαφός της. Χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων παραμονής των πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία μετά το Brexit.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες όσον αφορά τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., η Ιρλανδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν φυσικά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. «Θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα προς τη θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Βαράντκαρ ενώπιον του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου. «Προς το παρόν, όμως, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση. Τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι εξελίξεις είναι ταχύτατες», έσπευσε να επισημάνει.

Στο πλαίσιο συνεδρίου για θέματα ασφαλείας που έγινε στο Βερολίνο, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι «εργαζόμαστε πολύ σκληρά για όλα αυτά τα ζητήματα». Δήλωσε, επίσης, ότι εκτιμά πως θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μια συμφωνία για τον «λογαριασμό της εξόδου», εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται κοινή ανακοίνωση Λονδίνου-Βρυξελλών για τον επίμαχο λογαριασμό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει του γεύματος εργασίας που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εως ότου υπάρξουν νεότερα ως προς τα προαναφερθέντα θέματα, ο κ. Μπαρνιέ τηρεί επιφυλακτική στάση. Κάποια μέλη της βρετανικής κυβέρνησης εξακολουθούν να επιμένουν να μην πληρωθεί ο λογαριασμός του Brexit. Υποστηρίζουν την άτακτη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτική συμφωνία. Στην ομιλία που πραγματοποίησε χθες ενώπιον της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Βρετανία, παρότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ανάλογη άποψη διατυπώθηκε από αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος μίλησε ανεπίσημα στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης. Επιτέλους, τελευταία στιγμή φαίνεται να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στην Ε.Ε.». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι Βρυξέλλες άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση Μέι, ώστε να βρεθούν λύσεις για τα προαναφερθέντα θέματα έως τον Δεκέμβριο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για το Βrexit, τον Μάρτιο του 2019.

Η Μέι και οι διαφωνούντες με τη συμφωνία

Eντονες είναι οι αντιδράσεις των υπερασπιστών του σκληρού Brexit, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Τερέζα Μέι να έχει συμφωνήσει ότι θα πληρώσει 45-55 δισ. στερλίνες για να καλύψει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασίλειου, μίλησε για απόλυτο συμβιβασμό της κυβέρνησης Μέι εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Βρετανίας. Ο Τζέικομπ Ρις-Μονγκ, μέλος των Συντηρητικών, είπε ότι η Βρετανία «χορεύει στον ρυθμό της Ε.Ε.» και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καταβληθούν χρήματα έως ότου υπάρξει εναλλακτική εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ο Φίλιπ Ντέιβις, ακόμα ένα μέλος των Συντηρητικών, είπε ότι τα χρήματα που θα περισσέψουν θα πρέπει να παραμείνουν στη χειμαζόμενη Βρετανία και να μη δοθούν στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για εναλλακτική συμφωνία με τη Βρετανία αν δεν υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το κόστος του διαζυγίου, τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία και τα δικαιώματα παραμονής των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit δήλωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Η επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας άτακτης υποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή