Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού των τουρκικών τραπεζών

Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού των τουρκικών τραπεζών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία, εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Ως εκ τούτου, το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται σημαντικές εκροές κεφαλαίων και σε αυτό έχει συντελέσει και η παρατεταμένη πολιτική κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της χώρας.

Τελευταία, η βασικότερη ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στη σύλληψη του Τουρκοϊρανού εμπόρου Ρεζά Ζαράμπ και στην επίρριψη κατηγοριών από τις αμερικανικές αρχές και σε τραπεζικά στελέχη, διότι φαίνεται ότι βοήθησαν να σπάσει το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Αυτό θα δυσχεράνει ενδεχομένως τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία πως οι τουρκικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα από τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο αναμένεται να εμποδίσει δραματικά την πρόσβαση των τραπεζών σε δανεισμό που πραγματοποιείται σε δολάρια, ενώ θα δυσκολέψει και την αποπληρωμή των χρεών τους.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά την κρίση του 2000 οι τουρκικές τράπεζες διέθεταν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα, τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τα όρια που έχουν τεθεί βάσει των παγκόσμιων κανονισμών. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι τουρκικές τράπεζες θεωρούνταν οι πιο εύρωστες στη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, πλέον η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει αυξήσει πάρα πολύ το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, οι οποίες διακρατούν σε δολάρια το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας. Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι ότι το κόστος δανεισμού των τουρκικών τραπεζών είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των ρωσικών τραπεζών, στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 20% από τα μέσα Αυγούστου, και ο δείκτης τραπεζών XBANK υποχώρησε την ίδια περίοδο κατά 5%. Επίσης, η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση 10% έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, χάνοντας από τα τέλη του 2012 σχεδόν το ήμισυ της αξίας της.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει φόβο για το ενδεχόμενο υποβάθμισής της από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ οποιαδήποτε επιβάρυνση των τραπεζών με πρόστιμα θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα αλλά και ευρύτερα στην οικονομία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αλα Μπουσεχρί, διαχειριστή κεφαλαίων στην BNP Paribas Asset Management, στο Reuters, «σε περίπτωση που επιβληθούν πρόστιμα, υποθέτω ότι όλη η διαδικασία δανεισμού θα διακοπεί μέχρι να γίνει σαφές εάν οι παγκόσμιοι φορείς μπορούν να δανείσουν στις τράπεζες ή όχι». Ωστόσο, επικεφαλής τραπεζών αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας Haberturk, βάσει των οποίων έξι τράπεζες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή