Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αντισταθμίζοντας απώλειες εβδομάδων. Ανάλογα κινήθηκαν και οι δείκτες πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, αγγίζοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές διαμορφώθηκε κυρίως χάρις στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από την αμερικανική Γερουσία. Κατά τους επενδυτές και τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ και αυτή με τη σειρά της στο ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές. Επιπροσθέτως, τις μετοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων βοήθησε και η δραστηριότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, με την Walt Disney να εκκινεί και πάλι τις συνομιλίες για απόκτηση μεγάλου μεριδίου στην 21st Century Fox. Το ευρώ χθες υποχώρησε 0,4% προς το δολάριο στα 1,1846 δολ. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου εξασθένησε. Το αργό Νέας Υόρκης είχε μία κάμψη της τάξεως του 1,3% στα 57,61 δολάρια το βαρέλι. Βασικός προβληματισμός των επενδυτών είναι το εάν η νέα συμφωνία για παράταση της μείωσης της παραγωγής έως τη λήξη του 2018 εμμέσως προκαλέσει αύξηση στην παραγωγή των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 χθες σημείωσε τη σημαντικότερη άνοδό του σε διάστημα δύο μηνών και πλέον, κλείνοντας +0,9%. Ο δε δείκτης STOXX 50 των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε ανάλογα υψηλό κλείσιμο +1,3%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,53%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,36%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με +1,23% και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX με 1,53%.

Tη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις φοροελαφρύνσεις Τραμπ. Οι μετοχές των Allianz, BNP Paribas και Santander είχαν άνοδο από +1,3% έως +1,9%. «Οι ειδήσεις από την Ουάσιγκτον δεν είναι εντελώς καινούργιες, ωστόσο είναι πολύ βοηθητικές για τις μετοχές και εκτιμούμε πως αυτές για μεγάλο διάστημα θα έχουν την καλύτερη επίδοση από τα άλλα επενδυτικά προϊόντα», επισημαίνουν αναλυτές. Χθες ο κλάδος με τα περισσότερα κέρδη συνολικά κατά +1,6% ήταν των κατασκευών, αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία ότι τον Οκτώβριο η ανέγερση νέων κατοικιών στη Βρετανία συνέβαλε στην ανάκαμψη των κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή