Ενστάσεις Βερολίνου στο σχέδιο Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Ενστάσεις Βερολίνου στο σχέδιο Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες ενστάσεις έχουν προβάλει ήδη ορισμένα κράτη-μέλη, προεξαρχούσης της Γερμανίας, για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενοποίηση αλλά και ενίσχυση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στοχοποίησε όσους παραμένουν διστακτικοί στη λήψη μέτρων για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης, στέλνοντας σαφή μηνύματα στο Βερολίνο. «Μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Ευρωζώνη και το σύνολο της Ε.Ε., παρότι ορισμένοι θα προτιμούσαν να μην κάνει απολύτως τίποτα», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Παρότι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο το σύνθημα για την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης, με στόχο να ανακτήσει την «οικονομική κυριότητά της», το Βερολίνο συνεχίζει να προβάλλει αντιστάσεις. Κορμός αυτών των προτάσεων είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μέσω της χορήγησης ευρύτερων εξουσιών που θα προσβλέπουν και στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Το νέο Ταμείο θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό θεσμό και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν και η Γερμανία διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι ο έλεγχος του Ταμείου θα περιέλθει στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να εποπτεύεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ηδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αγκελα Μέρκελ στήριξε την πρόταση του τέως υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την προϋπόθεση όμως να μην αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες. Σε απάντησή τους, εκπρόσωποι της Ε.Ε. επισημαίνουν ότι το νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα ενισχύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα αυξήσει τη δημοκρατική υπευθυνότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν δεν έκανε αναφορά στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Ολλανδίας για την ίδρυση ενός μηχανισμού που θα επιβάλει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την υιοθέτηση αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία εκφράζουν αντιρρήσεις ως προς τη δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερότητας (stabilisation tool) με ενίσχυση των επενδύσεων στις αδύναμες χώρες.

Εις επίρρωσιν των παραπάνω, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάγερ δεν κρίνει αναγκαία την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να προδικάζουμε, ωστόσο, η εξερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει πεισθεί ότι τα νέα ευρωπαϊκά ταμεία κρίνονται απαραίτητα», επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters. Η αβεβαιότητα όμως που επικρατεί στο εσωτερικό της Γερμανίας θέτει εμπόδια στην προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωζώνης. Παρότι ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς, έχει δηλώσει ότι «θα κάνει τα πάντα» για να αποδεχθεί το Βερολίνο τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μακρόν, η αποδυναμωμένη θέση της κ. Μέρκελ ενδέχεται να μην της επιτρέπει να θέσει ως προτεραιότητα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, την αναμόρφωση της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή