Υπεγράφη η συμφωνία για την εναρμόνιση των τραπεζικών κανόνων

Υπεγράφη η συμφωνία για την εναρμόνιση των τραπεζικών κανόνων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίκαιη, λογική και οριστική» χαρακτήρισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό την τελική συμφωνία για τους τραπεζικούς κανόνες Βασιλεία ΙΙΙ. Το κανονιστικό πλαίσιο εκπονήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ώστε να μην ενσκήψει εκ νέου κρίση ανάλογη με αυτήν του 2007-2009. Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν από τις τράπεζες να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να καλύπτουν άμεσα τυχόν απώλειες στα χαρτοφυλάκια των συναλλαγών τους.

Κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Επιτροπή της Βασιλείας συμφώνησε να επιμηκυνθεί έως το 2022 ο χρόνος για την υιοθέτηση των νέων κριτηρίων. Επιβλήθηκαν, επίσης, κοινά κριτήρια στα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αξιολογήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο που ελλοχεύει στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αντιδράσει σε αυτή την υποχρέωση, διότι τις αναγκάζει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους απέναντι σε τυχόν επισφάλειες στεγαστικής πίστης. Μεγαλύτερες ήταν οι ενστάσεις των γαλλικών τραπεζών. Το Παρίσι, τελικά, μετέθεσε έως το 2027 το χρονικό όριο για να προσαρμοστεί στα νέα κριτήρια αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υπολογίζει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. θα χρειαστεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια 39,7 δισ. ευρώ για να προσαρμοστούν στις τελευταίες μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ο κ. Γκαλό, πάντως, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει Βασιλεία ΙV.

Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να ενισχυθεί το κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχουν κενά που να δημιουργούν αβεβαιότητα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι πρόεδρος του εποπτικού οργάνου της Επιτροπής της Βασιλείας. «Εφθασε η ώρα για την εφαρμογή της τελικής συμφωνίας», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου. Το επόμενο στάδιο είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τις εποπτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την εφαρμογή της. Στις ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης έχουν εκφράσει ενστάσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ. Μία από τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να χαλαρώσει τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών στις ΗΠΑ. Στόχος της Βασιλείας ΙΙΙ είναι να «κτίσουν» οι τράπεζες ισχυρή κεφαλαιακή βάση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν απώλειες από επισφαλή κόκκινα δάνεια και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών ήταν πολύ χαλαρό, ιδιαίτερα ως προς την παροχή δανείων και την τιτλοποίησή τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή