Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας

Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε η διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ε.Ε. και στην Ιαπωνία. Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι είναι η «μεγαλύτερη» συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Κομισιόν. Σε κοινή ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είναι ηχηρό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές τροφίμων –κυρίως, τυροκομικά προϊόντα και χοιρινό κρέας– αλλά και κρασιού από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία. Ως αντάλλαγμα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι θα καταργήσουν σταδιακά δασμό 10% που είχαν επιβάλει στα ιαπωνικά αυτοκίνητα εντός επταετίας.

Η Ιαπωνία θα μειώσει δασμούς στο 97% των τροφίμων και κρασιών που εισάγονται από την Ε.Ε. Αναλυτές της JPMorgan εικάζουν ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα υποστούν σημαντικές συνέπειες από τη συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας.

Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία αναλογούν μαζί στο 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στα 140 δισ. δολάρια το 2016. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία τον Ιούλιο του 2017.

Τότε ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες της Ε.Ε., καθώς θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μια ανεπτυγμένη αγορά με ισχυρή αγοραστική δύναμη, η οποία τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τα κρασιά μας».

Η ιαπωνική αγορά αγροτικών προϊόντων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. Το χοιρινό κρέας είναι το βασικό γεωργικό αγαθό που εξάγεται από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία αυτή επηρεάζει 600.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία.

Παράλληλα, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι από κράτη-μέλη της Ε.Ε. απασχολούνται σε ιαπωνικές εταιρείες. Ετησίως, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. εξοικονομούν 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των δασμών.

Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για την προστασία των επενδυτών, αλλά οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο. «Συμφωνήσαμε ότι θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την προστασία των επενδυτών», σχολίασε η κ. Μάλμστρομ.

Η ίδια δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο εμπόριο με δίκαιους όρους. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν από το 2013, ενώ ο στόχος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πριν από τα τέλη του έτους είχε τεθεί το καλοκαίρι. Εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή