Η φορολογική μεταρρύθμιση προχωράει, το δολάριο ενισχύεται

Η φορολογική μεταρρύθμιση προχωράει, το δολάριο ενισχύεται

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ψήφιση του προσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης από τη Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επιτροπή διάσκεψης θα προσπαθήσει στη συνέχεια να ενοποιήσει τα δύο προσχέδια, αυτό της Γερουσίας και αυτό της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ένα αποδεκτό και από τα δύο Σώματα νομοσχέδιο πριν αυτό αποσταλεί στον πρόεδρο για υπογραφή. Η αυξημένη αισιοδοξία ότι η αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ενδεχομένως, γίνει νόμος των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, ευνόησε το δολάριο την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω εκτιμήσεων για θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της οικονομίας, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων. Ο δείκτης δολαρίου (DXY index), που καταγράφει την αξία του νομίσματος έναντι έξι κύριων νομισμάτων, ενισχύθηκε 1,3% σε εβδομαδιαία βάση, έχοντας καταγράψει συνολικά κέρδη 1,7% από το χαμηλό δύο μηνών (92.496) που βρέθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας (27 Νοεμβρίου). Υπό την πίεση ενός ισχυρότερου δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κινήθηκε πτωτικά την εβδομάδα που διανύσαμε, υποχωρώντας την Παρασκευή κάτω από το 1,1750 για πρώτη φορά από τις 22 Νοεμβρίου, έχοντας καταγράψει απώλειες 1,4% από το πρόσφατο υψηλό δύο μηνών 1,1960 (27 Νοεμβρίου).

Οι αυξημένες προσδοκίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, δεν κατάφεραν να προσδώσουν κάποια στήριξη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ενέκρινε στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε την Πέμπτη την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους συντηρητικούς της Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και την αποφυγή νέων εκλογών. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες και το όποιο αποτέλεσμά τους θα τεθεί προς έγκριση στα μέλη του SDP. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το ευρώ και έναντι της στερλίνας, υποχωρώντας προσωρινά την Παρασκευή κάτω από το 0,8700 για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες μετά την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους όρους εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ιρλανδικά σύνορα, δικαιώματα Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Μ. Βρετανία, οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ε.Ε.). Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες των «27» στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μ. Βρετανίας.

*Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή