Οι 216 από τις 500 κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ ιδρύθηκαν από μετανάστες

Οι 216 από τις 500 κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ ιδρύθηκαν από μετανάστες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όποιος αναρωτιέται για τη συνεισφορά των μεταναστών στις ΗΠΑ, αρκεί να κοιτάξει τη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες της εν λόγω χώρας. Από τις εταιρείες που κατέκτησαν μια από τις 500 διαθέσιμες θέσεις στη λίστα του 2017, το 43% είχαν ιδρυθεί από μετανάστες ή τα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Center for American Entrepreneurship (Κέντρο για την Αμερικανική Επιχειρηματικότητα).

Το ποσοστό μεταναστών ιδρυτών στον τομέα της τεχνολογίας ήταν ακόμα υψηλότερο, αγγίζοντας το 45%, ενώ υπάρχουν μετανάστες επιχειρηματίες σε κάθε τομέα.

Τα δεδομένα αποτελούν εν μέρει, το αποτέλεσμα των μεταναστευτικών κυμάτων που δέχθηκαν οι ΗΠΑ στο παρελθόν. Στη λίστα βρέθηκαν και εμβληματικές εταιρείες όπως οι Pepsi, DuPont και Colgate, οι οποίες ξεκίνησαν από Ευρωπαίους μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, περισσότερα από 100 χρόνια πριν.

Οι μετανάστες και τα παιδιά τους συνέχισαν να τροφοδοτούν τη λίστα και τις επόμενες δεκαετίες.

Οι πιο διάσημοι συμμετέχοντες είναι πιθανώς ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, ο οποίος ήταν γιος ενός μετανάστη από τη Συρία και ο γεννημένος στη Ρωσία ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πιο πρόσφατοι πετυχημένοι επιχειρηματίες με ρίζες εκτός Αμερικής. Ο Μαρκ Ράντολφ, ένας από τους ιδρυτές του Netflix, είναι γιος ενός Αυστριακού μετανάστη, ενώ ο Σολ Μπάρερ, Γερμανός μετανάστης, συνέβαλλε για να δημιουργηθεί η φαρμακευτική η εταιρεία βιοτεχνολογίας Celgene.

Η πολιτική που θα υιοθετήσει το Κογκρέσο και η κυβέρνηση του Τραμπ θα διαμορφώσουν τις λίστες των επόμενων χρόνων. Θα δείχνουν άραγε σε 100 χρόνια από τώρα πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από τις ιδέες ανθρώπων που έχουν γεννηθεί εκτός των συνόρων τους;

Πηγή: Quartz Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή