Ποιος θα διαδεχθεί τον Γουόρεν Μπάφετ στο τιμόνι της Berkshire

Ποιος θα διαδεχθεί τον Γουόρεν Μπάφετ στο τιμόνι της Berkshire

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι πρότινος δεν είχε ακουστεί τίποτα σχετικά με το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ στο τιμόνι της Βerkshire Hathaway. Τώρα ακούγεται ότι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν είναι ο 66χρονος Ατζιτ Τζέιν και ο 55χρονος Γκρεγκ Αμπελ, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και, κυρίως, που τα εμπιστεύεται ο Μπάφετ.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg Businessweek, η Βerkshire Hathaway είναι ένας τεράστιος όμιλος συμμετοχών, η επιβίωση και η συνέχεια του οποίου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον Μπάφετ. «Αν πεθάνω σήμερα, νομίζω ότι αύριο η τιμή της μετοχής της Berkshire Hathaway θα αυξηθεί», δήλωσε ο γκουρού των επενδυτών στην τελευταία συνέλευση των μετόχων.

Επί πενήντα τρία χρόνια, ο όμιλος Βerkshire Hathaway έχει μερίδια σε εταιρείες σιδηροδρόμων, όπως η BNSF Railway, ρούχων, όπως η Fruit of the Loom, γάλακτος, όπως η Dairy Queen, μπαταριών, όπως η Duracell, αλλά και στην Apple και την Coca-Cola. Η επιλογή του δικαιώνεται. Το 1964, ο Μπάφετ άρχισε να αγοράζει μετοχές της Berkshire. Αν τότε κάποιος επένδυε σε αυτήν 100 δολάρια, σήμερα η τοποθέτησή του θα άξιζε πάνω από 2 εκατ. δολάρια. «Μετά τον θάνατό μου, ορισμένοι επενδυτές θα στοιχηματίζουν ότι, αν διασπαστεί η εταιρεία μου, θα αξίζουν περισσότερο από το σύνολο τα επιμέρους τμήματά της», επισημαίνει ο θυμόσοφος μεγιστάνας.

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επέλθει διάσπαση. Το διοικητικό συμβούλιο συμμερίζεται τις απόψεις του Μπάφετ. Επίσης, όσες δικές του μετοχές μείνουν αδιάθετες μετά τον θάνατό του θα δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που διοικούν φίλοι και συγγενείς του. Πάντως, χρέη προέδρου του Δ.Σ. θα εκτελεί ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χαόυαρντ Μπάφετ, ο οποίος θα έχει ως κύριο μέλημά του την περιφρούρηση των αρχών της εταιρείας και αποστολή την απόλυση όποιου διευθύνοντος συμβούλου τις αθετεί. Μεταξύ των δύο επικρατέστερων για να διαδεχθούν τον Γουόρεν Μπάφετ είναι οι Ατζιτ Τζέιν και Γκρεγκ Αμπελ, με την πλάστιγγα να γέρνει μάλλον υπέρ του δεύτερου. Ο Τζέιν είναι υπεύθυνος των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου, έχει υλοποιήσει δύσκολές εξαγορές, έχει κάνει επενδύσεις και έχει φέρει κέρδη στην εταιρεία. Ο κ. Μπάφετ λέει συχνά ότι ο Τζέιν έχει εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους απ’ ό,τι ο ίδιος. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και, όπως επισημαίνουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη θέση.

Πιθανώς να μην ενδιαφέρεται ούτε ο κατά μία δεκαετία νεότερός του Γκρεγκ Αμπελ, υπεύθυνος των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Berkshire Hathaway Energy. Ωστόσο, τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε επιστολή του αντιπροέδρου της Berkshire ως χαρακτηριστικά παραδείγματα CEO διεθνούς βεληνεκούς. Ο κ. Αμπελ είναι πλούσιος, η επενδυτική του δράση αντιγράφει τις πρακτικές του Μπάφετ και διατηρεί το 1% των μετοχών του ομίλου – άρα το συμφέρον του ταυτίζεται με αυτό των μετόχων. H Berkshire Ηathaway Energy απασχολεί περίπου 20.000 άτομα. Επιπλέον, ο Γκρεγκ Αμπελ έχει ανάμειξη και σε άλλους κλάδους, όπως τα τρόφιμα, οι ασφάλειες, τα ακίνητα και τα ηλεκτρικά οχήματα, όπου επενδύει η Berkshire. Η κύρια πρόκληση για τον διάδοχο του Μπάφετ είναι να μπορέσει με σύνεση να διαχειριστεί έναν όμιλο με αξία 400 δισ. δολαρίων, να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που θα ανακύπτουν και να επινοεί τρόπους για να παραμένουν ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί οι επικεφαλής των επιμέρους εταιρειών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή