ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

me-ptosi-ekleisan-ta-eyropaika-chrimatistiria-2223083

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed. Επιπλέον, στην ευρωπαϊκή αγορά υπήρξε μια νευρικότητα και λόγω του ότι η Βουλή στην Ιταλία θα διαλυθεί την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, καθώς προετοιμάζεται η χώρα για εκλογές την άνοιξη. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως δεν εξασφαλίσει κάποιο κόμμα πλειοψηφία. Χθες ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κάμψη 1,4%, ενώ λόγω της αβεβαιότητας και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας ενισχύθηκαν σε υψηλά επίπεδα 15νθημέρου. Ο δείκτης του κλάδου των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, υποχώρησε σε ποσοστό 2,9% και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του από τον Mάιο. Παρά ταύτα, οι αναλυτές της τράπεζας Βanca IMI προβλέπουν ότι έως τη λήξη του 2018 ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο θα έχει εκτιναχθεί κατά 13%.

Χθες o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,2% και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης, STOXX 50, υποχώρησε 0,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,05%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,44% και στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,51%. Στη Γερμανία η μετοχή του ενεργειακού ομίλου Innogy είχε πτώση 13% λόγω του ότι προβλέπει χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη το 2017 από όσο αρχικά εκτιμούσε, ενώ η μετοχή της σουηδικής κατασκευαστικής NCC είχε απώλειες 8,9% – χθες προειδοποίησε επενδυτές και αναλυτές ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι σχεδόν μηδενικά τα λειτουργικά της κέρδη. Η μετοχή του ισπανικού ομίλου της Inditex, μητρικής εταιρείας της Ζara, είχε άνοδο 1,7%, χάρις στην άνοδο 6% των καθαρών κερδών της τον Σεπτέμβριο, στα 2,3 δισ. ευρώ.

Στην αμερικανική αγορά χθες, πριν από το κλείσιμο και αφότου ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων η Fed, καθώς και τρεις ανάλογες κινήσεις το 2018 και το 2019, οι δείκτες σημείωναν άνοδο. Ο S&P ενισχυόταν 0,15% και ο Dow κατά 0,45%. «Δεν πρόκειται για μεγάλη έκπληξη, αλλά μια ελάχιστη αλλαγή υπάρχει, εφόσον η Fed δηλώνει ότι εάν δεν σημειωθεί αναθέρμανση πληθωρισμού, ίσως να γίνουν λιγότερες αυξήσεις στα επιτόκια», παρατηρεί η Κέιτ Γουόρνι, υπεύθυνη επενδυτικής στρατηγικής της Edward Jones. Το δολάριο υποχώρησε ως προς ένα «καλάθι» ισχυρών νομισμάτων 0,3%. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,27%, στο 1,1772 δολάριο.