Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed. Επιπλέον, στην ευρωπαϊκή αγορά υπήρξε μια νευρικότητα και λόγω του ότι η Βουλή στην Ιταλία θα διαλυθεί την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, καθώς προετοιμάζεται η χώρα για εκλογές την άνοιξη. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως δεν εξασφαλίσει κάποιο κόμμα πλειοψηφία. Χθες ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κάμψη 1,4%, ενώ λόγω της αβεβαιότητας και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας ενισχύθηκαν σε υψηλά επίπεδα 15νθημέρου. Ο δείκτης του κλάδου των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, υποχώρησε σε ποσοστό 2,9% και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του από τον Mάιο. Παρά ταύτα, οι αναλυτές της τράπεζας Βanca IMI προβλέπουν ότι έως τη λήξη του 2018 ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο θα έχει εκτιναχθεί κατά 13%.

Χθες o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,2% και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης, STOXX 50, υποχώρησε 0,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,05%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,44% και στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,51%. Στη Γερμανία η μετοχή του ενεργειακού ομίλου Innogy είχε πτώση 13% λόγω του ότι προβλέπει χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη το 2017 από όσο αρχικά εκτιμούσε, ενώ η μετοχή της σουηδικής κατασκευαστικής NCC είχε απώλειες 8,9% – χθες προειδοποίησε επενδυτές και αναλυτές ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι σχεδόν μηδενικά τα λειτουργικά της κέρδη. Η μετοχή του ισπανικού ομίλου της Inditex, μητρικής εταιρείας της Ζara, είχε άνοδο 1,7%, χάρις στην άνοδο 6% των καθαρών κερδών της τον Σεπτέμβριο, στα 2,3 δισ. ευρώ.

Στην αμερικανική αγορά χθες, πριν από το κλείσιμο και αφότου ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων η Fed, καθώς και τρεις ανάλογες κινήσεις το 2018 και το 2019, οι δείκτες σημείωναν άνοδο. Ο S&P ενισχυόταν 0,15% και ο Dow κατά 0,45%. «Δεν πρόκειται για μεγάλη έκπληξη, αλλά μια ελάχιστη αλλαγή υπάρχει, εφόσον η Fed δηλώνει ότι εάν δεν σημειωθεί αναθέρμανση πληθωρισμού, ίσως να γίνουν λιγότερες αυξήσεις στα επιτόκια», παρατηρεί η Κέιτ Γουόρνι, υπεύθυνη επενδυτικής στρατηγικής της Edward Jones. Το δολάριο υποχώρησε ως προς ένα «καλάθι» ισχυρών νομισμάτων 0,3%. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,27%, στο 1,1772 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή