Το Ριάντ ιδρύει fund με τα «λύτρα» των συλληφθέντων πριγκίπων

Το Ριάντ ιδρύει fund με τα «λύτρα» των συλληφθέντων πριγκίπων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει νέα επενδυτική εταιρεία για τη διαχείριση όσων κεφαλαίων συγκεντρώσει από μια ιδιόμορφη επιχείρηση που φαίνεται να αποδεικνύεται προσοδοφόρα. Πρόκειται για την εκστρατεία κατά της διαφθοράς, όπως αυτή έχει παρουσιασθεί από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την κράτηση πλούσιων πολιτικών και επιχειρηματιών και την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα μεγάλα ποσά. Τα λύτρα που έχει ήδη συγκεντρώσει το Ριάντ, αλλά και όσα ευελπιστεί να συγκεντρώσει, θα αποτελέσουν τα κεφάλαια της νέας επενδυτικής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της χώρας.

Ηδη ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ, ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συλληφθέντες, έχει απελευθερωθεί από τα τέλη Νοεμβρίου καταβάλλοντας λύτρα ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του βασιλείου, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ελπίζουν να συνάψουν συμφωνίες με τους κρατουμένους σε διάστημα ολίγων εβδομάδων μετά τη σύλληψή τους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των κεφαλαίων που ενδέχεται να κερδίσει ο οίκος των Σαούντ από την ιδιόμορφη αυτή εκστρατεία, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 δισ. δολάρια.

Γι’ αυτό και το Ριάντ έχει προσλάβει συμβούλους που θα αποτιμήσουν την αξία και ενδεχομένως θα αναλάβουν να ρευστοποιήσουν όσα περιουσιακά στοιχεία τους εκχωρηθούν από τους συλληφθέντες, αλλά και θα τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τη σύσταση της νέας επενδυτικής. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του Ριάντ, θα συνδράμει στη διαχείριση της νέας επενδυτικής ο Χάνι Χαλαουάνι, επικεφαλής των άμεσων επενδύσεων στη Sanabil Investments, που αποτελεί τμήμα του κρατικού επενδυτικού ταμείου των Σαούντ. Σημειωτέον ότι τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας έχουν αναφέρει στην ελβετική αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος «ύποπτες» κινήσεις στους λογαριασμούς των Σαουδαράβων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η επικερδής αυτή επιχείρηση, και κατά τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ εκστρατεία κατά της διαφθοράς, κάθε άλλο παρά επωφελής αποβαίνει για την αξία των επενδύσεων και τον πλούτο του πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, η σύλληψη του οποίου έχει οδηγήσει τη μετοχή του επενδυτικού του κολοσσού σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το επενδυτικό «βασίλειο» του πρίγκιπα Αλουαλίντ, όπως χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα τον επενδυτικό του όμιλο Kingdom Holding Company (KHC), έχει χάσει σχεδόν το 1/5 της αξίας του από τη σύλληψή του έως σήμερα. Η αξία του KHC έχει, έτσι, περιορισθεί στα 8,5 δισ. δολάρια, μειώνοντας αναλόγως και τη συνολική αξία του πλούτου του πρίγκιπα κατά 2 δισ. δολάρια, σε περίπου 16 δισ. δολάρια.

Πριν από τη σύλληψη του Αλουαλίντ, η περιουσία του, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, υπερέβαινε τα 18 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνει ο Ταλάλ αλ Μαϊμάν, διευθύνων σύμβουλος του KHC, η επενδυτική του πρίγκιπα Αλουαλίντ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 12,5 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, πάντως, ότι η κράτηση του εν λόγω πρίγκιπα έχει θορυβήσει τις τράπεζες, τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και τις διεθνείς, με αποτέλεσμα να αναστείλουν την έκδοση δανείου ύψους ενός δισ. δολαρίων που είχαν εγκρίνει στον KHC για την εξαγορά του 16% της σαουδαραβικής τράπεζας Fransi Bank από την Credit Agricole.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή