Λιγότερα μπόνους για τους traders το 2017

Λιγότερα μπόνους για τους traders το 2017

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματευτές στις αγορές νομισμάτων και σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη αναμένεται να λάβουν από 10% έως 25% λιγότερα μπόνους σε σχέση με πέρυσι. Τα νομίσματα και οι τίτλοι σταθερού νομίσματος θεωρούνται οι πιο ανεπτυγμένες δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο. Φέτος, όμως, η χαμηλή μεταβλητότητα στα νομίσματα και στα ομόλογα δεν απέφερε υψηλά έσοδα όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Οπότε εκτιμάται ότι στα μπόνους θα αποτυπωθεί αυτή η αρνητική εικόνα.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στον τραπεζικό χώρο και έτσι οι αμοιβές είναι ανάλογες – σημειωτέον ότι μειώνονται από χρόνο σε χρόνο», σχολιάζει ο Τζέισον Κένεντι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Kennedy Group στο Λονδίνο. Μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, όπως η Barclays, η Deutsche Bank και η Credit Suisse, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν χαμηλά μπόνους στους διαπραγματευτές νομισμάτων και ομολόγων, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους συμβούλους στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που θα λάβουν μεγαλύτερες αμοιβές, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στις χώρες του G10, δηλαδή στις δέκα οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, τα έσοδα από τον τομέα του σταθερού εισοδήματος έχουν υποχωρήσει κατά 11% στο 11μηνο του έτους από πέρυσι, φθάνοντας τα 19 δισ. δολάρια.

Παρομοίως, τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση νομισμάτων έχουν διολισθήσει κατά 21% στα 5,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coalition Development. Υπήρξαν και μεμονωμένα περιστατικά που συνέβαλαν στην πτώση των μπόνους. Ενδεικτικό είναι ότι η Deutsche Bank υπέστη απώλειες 60 εκατ. δολ. σε «λάθος στοίχημα» για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Το 2016 είχε αποφέρει υψηλά μπόνους στους διαπραγματευτές νομισμάτων και ομολόγων, εξαιτίας της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας από το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Αντίθετα, το 2017 υπήρξαν ήπιες διακυμάνσεις, επειδή οι κεντρικοί τραπεζίτες συνέχισαν να εξισορροπούν τις αγορές.

Επίσης, τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία και στη Γαλλία ήταν καλύτερα από τα απαισιόδοξα σενάρια που ήθελαν μεγάλη ενίσχυση των ακραίων κομμάτων. Κατά συνέπεια, η μεταβλητότητα ήταν χαμηλή και άρα τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση των νομισμάτων και των ομολόγων σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Παράλληλα, το χαμηλό κόστος δανεισμού δεν αφήνει περιθώρια για άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα. Η πτώση των μπόνους περιορίζει τη δυνατότητα των επικεφαλής των μεγάλων τραπεζικών ομίλων να προσελκύσουν τα πιο ικανά και ταλαντούχα στελέχη, σχολιάζουν παράγοντες του χρηματοοικονομικού κλάδου στο πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή