ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αποκλίσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

simantikes-apokliseis-ston-rythmo-ayxisis-toy-aep-2223441

Μέσο όρο ανάπτυξης 1% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του έτους που τελειώνει οι χώρες-μέλη του G20, διατηρώντας τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο. Οπως, όμως, διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, είναι σημαντικές οι αποκλίσεις ανάμεσα στους διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Η Κορέα, για παράδειγμα, παρά τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί ο βόρειος γείτονάς της, κατέγραψε επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,5% από τη μόλις 0,6% του δευτέρου τριμήνου. Λιγότερο θεαματική η επιτάχυνση στην Ινδία, που κατά πολλούς οικονομολόγους θα επισκιάσει την Κίνα, καθώς η ανάπτυξή της έφθασε στο 1,6% από το 1,4%, αλλά και της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, της Γερμανίας, που επιταχύνθηκε στο 0,8% από το 0,6% του δευτέρου τριμήνου. Στάσιμοι στο 1,2% και στο 0,8% έμειναν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ινδονησία και ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις οικονομίες που σημείωσαν επιβράδυνση συγκαταλέγονται πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, που, εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, επιβραδύνθηκε στο 1,2% από το 2,2%, η Ρωσία στο 0,1% από το 1,0%, αλλά και το Μεξικό, η οικονομία του οποίου συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε σημειώσει ανάπτυξη 0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Επιβράδυνση σημείωσαν, άλλωστε, η κλονιζόμενη από πολιτικά σκάνδαλα Νότιος Αφρική, που το τρίτο τρίμηνο σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,5% από το 0,7% του δευτέρου τριμήνου, και η Κίνα, μολονότι διατήρησε έναν ικανοποιητικό ρυθμό 1,7% αλλά οριακά μικρότερο από το 1,8% του δευτέρου τριμήνου.

Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν και άλλες μεγάλες οικονομίες, με την Ιαπωνία να επιβραδύνεται στο 0,6% μετά το 0,7% του δευτέρου τριμήνου και τη Γαλλία στο 0,5% από το 0,6%. Σε ετήσια βάση, πάντως, ο μέσος όρος ανάπτυξης των χωρών του G20 έφθασε στο 3,9% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας επιτάχυνση από το 3,7% του δευτέρου τριμήνου, με την Τουρκία να σημειώνει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 10,2% και τη Νότιο Αφρική τον χαμηλότερο, μόλις 1%.