Σημαντικές αποκλίσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

Σημαντικές αποκλίσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσο όρο ανάπτυξης 1% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του έτους που τελειώνει οι χώρες-μέλη του G20, διατηρώντας τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο. Οπως, όμως, διαπιστώνει σε σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, είναι σημαντικές οι αποκλίσεις ανάμεσα στους διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Η Κορέα, για παράδειγμα, παρά τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί ο βόρειος γείτονάς της, κατέγραψε επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,5% από τη μόλις 0,6% του δευτέρου τριμήνου. Λιγότερο θεαματική η επιτάχυνση στην Ινδία, που κατά πολλούς οικονομολόγους θα επισκιάσει την Κίνα, καθώς η ανάπτυξή της έφθασε στο 1,6% από το 1,4%, αλλά και της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, της Γερμανίας, που επιταχύνθηκε στο 0,8% από το 0,6% του δευτέρου τριμήνου. Στάσιμοι στο 1,2% και στο 0,8% έμειναν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ινδονησία και ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις οικονομίες που σημείωσαν επιβράδυνση συγκαταλέγονται πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, που, εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, επιβραδύνθηκε στο 1,2% από το 2,2%, η Ρωσία στο 0,1% από το 1,0%, αλλά και το Μεξικό, η οικονομία του οποίου συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε σημειώσει ανάπτυξη 0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Επιβράδυνση σημείωσαν, άλλωστε, η κλονιζόμενη από πολιτικά σκάνδαλα Νότιος Αφρική, που το τρίτο τρίμηνο σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,5% από το 0,7% του δευτέρου τριμήνου, και η Κίνα, μολονότι διατήρησε έναν ικανοποιητικό ρυθμό 1,7% αλλά οριακά μικρότερο από το 1,8% του δευτέρου τριμήνου.

Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν και άλλες μεγάλες οικονομίες, με την Ιαπωνία να επιβραδύνεται στο 0,6% μετά το 0,7% του δευτέρου τριμήνου και τη Γαλλία στο 0,5% από το 0,6%. Σε ετήσια βάση, πάντως, ο μέσος όρος ανάπτυξης των χωρών του G20 έφθασε στο 3,9% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας επιτάχυνση από το 3,7% του δευτέρου τριμήνου, με την Τουρκία να σημειώνει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 10,2% και τη Νότιο Αφρική τον χαμηλότερο, μόλις 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή