Θετικές είναι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη

Θετικές είναι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία συνεδρίαση του 2017, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, αρκετά υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά χαμηλότερα για τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή δεν αναμένεται να ενισχυθούν «κοντά στο 2%», που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, ούτε το 2020.

Ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι εξακολουθούν να είναι απαραίτητα τα μέτρα στήριξης, παρά την ισχυρή ανάπτυξη. Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018, και τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλά, όπως είχε αναγγείλει τον Οκτώβριο. Πηγές του Reuters αποκάλυψαν ότι κάποια, λίγα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήθελαν να δώσει το σήμα η ΕΚΤ για την αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αν εξακολουθήσει να επιταχύνεται ο πληθωρισμός.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την προχθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική. Σχολιάζοντας το μήνυμα Ντράγκι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρένσκι, δήλωσε στο Reuters: «Θυμάστε όταν παρομοίαζαν την Ευρωζώνη με ασθενή στην εντατική; Σήμερα, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι θα καταργήσει τα δεκανίκια μόνον όταν ο ασθενής θα είναι σε θέση να τρέξει γρήγορα μαραθώνιο».

Επειτα από μακρά περίοδο με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ευρωζώνη φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ανακάμπτει δυναμικά έως το 2020. Υστερα από την ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 2,4% το 2017, οι ρυθμοί αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,3%, στο 1,9% και στο 1,7% το 2018, το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.

Τα σημάδια της κρίσης δημοσίου χρέους παραμένουν ακόμα εμφανή στον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από το 1,5% το 2017 στο 1,7% έως το 2020, δηλαδή θα εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλά του στόχου που είναι «κοντά στο 2%» μεσοπρόθεσμα. Ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι η αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τόνισε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό δεν είναι ικανοποιητικές και καθιστούν ακόμη απαραίτητα τα μέτρα νομισματικής στήριξης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι «είμαστε σε ασφαλή θέση για να πούμε ότι έχουν εξαφανιστεί οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού». Βάσει του καταστατικού της, η ΕΚΤ ευθύνεται για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, με απώτερο στόχο να διατηρούνται οι τιμές χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%. Αντιμέτωπη με αναιμικό πληθωρισμό επί μία πενταετία, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχει χορηγήσει φθηνά δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης και έχει επεκτείνει τους ισολογισμούς της στα 2,5 τρισ. ευρώ. Κεντρικό ρόλο στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης παίζει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων, που τον Οκτώβριο αποφασίστηκε να μειωθεί από τα υφιστάμενα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ, με αφετηρία το 2018.

Υψηλή ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία

Γαλλία και Γερμανία θα έχουν το 2017-2018 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, προέβλεψαν χθες οι κεντρικές τράπεζες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Η Γαλλία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,8%, προέβλεψε χθες η γαλλική κεντρική τράπεζα, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 1,6%. Για το 2018-2019, η Banque de France προβλέπει ανάπτυξη, κατά μέσον όρο, 1,7%. Η αναθεώρηση οφείλεται στην τόνωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που έφερε η εκλογή Μακρόν, ενώ οι επενδύσεις, υποβοηθούμενες από τα χαμηλά επιτόκια, αυξήθηκαν φέτος κατά 4,1%. Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2017 κατά 2,6% (πρόβλεψη Σεπτεμβρίου 1,9%) και κατά 2,5% το 2018 (πρόβλεψη Σεπτεμβρίου 1,7%). Η οικονομία ωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση σε βιομηχανικά προϊόντα και την ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, η παραγωγική της δυναμική φθάνει στα όριά της, εγγίζοντα τα επίπεδα πριν από το 2007. Ετσι, προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,7% και στο 1,5% το 2019 και το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή