Αύξηση επιτοκίων από τη Fed, αμετάβλητα από την ΕΚΤ

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed, αμετάβλητα από την ΕΚΤ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, στις 13 Δεκεμβρίου, την απόφασή της να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 1,25%-1,50%. Αυτή είναι η τρίτη αύξηση φέτος, ύστερα από αντίστοιχες τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, και η πέμπτη συνολικά από την έναρξη του παρόντος κύκλου νομισματικής σύσφιγξης της Fed από την έναρξή του τον Δεκέμβριο του 2015. Στην επίσημη ανακοίνωση, η Fed αναβάθμισε την εκτίμησή της για την αγορά εργασίας, ενώ οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία αποκάλυψαν ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, με την πρόεδρο Τζάνετ Γέλεν να τονίζει στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι τα περισσότερα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ενσωμάτωσαν ορισμένες από τις προβλεπόμενες επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις προβλέψεις τους. Οι προβλέψεις της Fed για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν πτωτικά, ενώ αυτές για τον πληθωρισμό παρουσίασαν μικρή μεταβολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό από την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι ήπιος. Οι προβλέψεις των αξιωματούχων σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων παρέμειναν αμετάβλητες, με την πλειοψηφία να τάσσεται εκ νέου υπέρ τριών επιπλέον αυξήσεων για το 2018, δύο το 2019 και μία το 2020.

Στην Ευρώπη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 14 Δεκεμβρίου σταθερά τα βασικά επιτόκια όπως αναμενόταν, τονίζοντας πως εκτιμά ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, όπου υπήρξε σημαντική ανοδική αναθεώρηση για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για την περίοδο 2017-19 (2017: 2,4% από 2,2% τον Σεπτέμβριο, 2018: 2,3% από 1,8% και 2019: 1,9% από 1,7%) και μικρή ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό το 2018 (2017: 1,5% αμετάβλητο, 2018: 1,4% από 1,2% τον Σεπτέμβριο και 2019: 1,5% αμετάβλητο). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ισχυρή τονίζοντας ότι έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Μάλιστα, οι προβλέψεις για τον πυρήνα του πληθωρισμού αναθεωρήθηκαν πτωτικά (2017: 1,0% από 1,1% τον Σεπτέμβριο, 2018: 1,1% από 1,3% τον Σεπτέμβριο και 2019: 1,5% αμετάβλητο), με τον κ. Ντράγκι να τονίζει ότι απαιτείται συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης ώστε να εξασφαλιστεί μια διατηρούμενη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2,0%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή