ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα αξίας 6 δισ. δολ. πουλάει ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ Group

akinita-axias-6-dis-dol-poylaei-o-kinezikos-omilos-ina-group-2223829

Σε πώληση εμπορικών ακινήτων αξίας 6 δισ. δολ. προβαίνει ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ Group, εν μέσω εντεινόμενων αμφιβολιών για την ικανότητά του να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος του. Την περασμένη διετία, ο όμιλος ακολούθησε επιθετική πολιτική εξαγορών συνολικής αξίας 40 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων απέκτησε μερίδιο 25% στη Hilton International και το 9,9% της Deutsche Bank. Αυτή η πολιτική έχει θέσει τον όμιλο στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών στην Κίνα και αλλού. Λόγω αυτού του γεγονότος και της αδιαφανούς δομής του ομίλου, κάποιες τράπεζες έχουν παύσει να δανείζουν την ΗΝΑ και να τη συμβουλεύουν επί των συναλλαγών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η κινεζική τράπεζα Citic Bank αναφέρει πως ο όμιλος HNA δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά του. Κατά τη Citic, έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, η τράπεζα συνεργάζεται με τη θυγατρική του ομίλου, HNA Aviation, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Κατά την τράπεζα, συμπίπτει την ίδια χρονική περίοδο η ωρίμανση αρκετών δανείων και ομολόγων του ομίλου HNA, προκαλώντας «προσωρινό πρόβλημα» ρευστότητας. Οι δαπάνες του ομίλου για την εξυπηρέτηση του χρέους του έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι και ανέρχονται πλέον στα 2 δισ. τον χρόνο, με βάση στοιχεία του Bloomberg. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο όμιλος HNA έχει επιλέξει εμπορικά ακίνητα υψηλής αξίας που κατέχει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο, τα οποία θα προσπαθήσει να πουλήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο όμιλος υπολογίζει πως θα μπορούσε να αποκομίσει περίπου 5,1 δισ. ευρώ από αυτά τα ακίνητα. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών για τον όμιλο, που έως πολύ πρόσφατα ήταν γνωστός για τις μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό. Κατά την WSJ, ο όμιλος προσπαθεί να πουλήσει 20 διαφορετικά ακίνητα, ορισμένα εκ των οποίων είχε αποκτήσει μόλις στις αρχές του έτους.

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 8 Δεκεμβρίου ο διευθυντής του ομίλου, Ζάο Κουάν, δήλωσε πως οι δαπάνες για πληρωμή τόκων θα υποχωρήσουν εντός ενός έτους και ότι ο όμιλος δεν θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Οι βραχυπρόθεσμες πιθανότητες χρεοκοπίας του ομίλου HNA είναι χαμηλές, υποστηρίζει ο Γουαρούτ Μπρομπούν, στέλεχος της εταιρείας αξιολόγησης χρέους Bondcritic. Tο συνολικό χρέος της HNA Group υπολογίζεται περίπου στα 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 21,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του επόμενου έτους. Μετά την (ασυνήθιστη) διαβεβαίωση του ομίλου HNA ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει το 2018, η εταιρεία έπραξε κάτι ακόμη αξιοπερίεργο. Εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο όμιλος διαθέτει ακόμη πρόσβαση σε πιστοληπτικές γραμμές συνολικού ύψους 39,7 δισ. ευρώ από οκτώ διαφορετικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, η S&P Global Ratings είχε υποβαθμίσει στις 29 Νοεμβρίου την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου κατά μία βαθμίδα σε Β.