Στο ΒΒΒ από ΒΒ+ αναβάθμισε η Fitch την Πορτογαλία

Στο ΒΒΒ από ΒΒ+ αναβάθμισε η Fitch την Πορτογαλία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mείζονος σημασίας για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας ήταν την περασμένη Παρασκευή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch σε BBB από ΒΒ+, με σταθερό outlook, και η επιστροφή των ομολόγων της στην «επενδυτική βαθμίδα». Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας σηματοδοτεί και τη σταδιακή ένταξη των κρατικών ομολόγων στους δείκτες ομολόγων υψηλής χρηματιστηριακής αξίας, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο τα ομόλογά της αποτελούν πόλο έλξης για θεσμικούς επενδυτές, ενώ σημαντική απόρροια αυτής της θετικής εξέλιξης είναι και η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία αποτελεί ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που υπέστησαν σφοδρότατο πλήγμα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 17% και το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4% το 2012.

Πριν από την απόφαση της Fitch, είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και επερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι αυτή η «απροσδόκητα μεγάλη» αναβάθμιση από τη Fitch αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως εκ τούτου, το πρωί της Δευτέρας η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015 και διαμορφώθηκε στο 1,73%, όταν το 2012 είχε ανέλθει στο 17%. Αργότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στο 1,804%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή