Η δυναμική εμφάνιση του bitcoin στα σαλόνια της Wall Street

Η δυναμική εμφάνιση του bitcoin στα σαλόνια της Wall Street

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To bitcoin, το οποίο συσχετίστηκε με ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων, έχει αρχίσει να γίνεται πιο αποδεκτό και να μπαίνει στα σαλόνια της Wall Street.

Δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, η Cboe Global Μarkets και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, CME Group, άρχισαν πλέον επισήμως να διαθέτουν στο κοινό προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin. Επίσης, η Nasdaq στη διάρκεια του 2018 αναμένεται να κάνει το ίδιο. Ασφαλώς, αυτές οι εξελίξεις προσδίδουν αξιοπιστία στο ψηφιακό κρυπτογραφημένο νόμισμα. Από τις αρχές του 2017, η αξία του ως προς το δολάριο έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον κατά 1.700%.

Στο πλαίσιο θέσπισης μέτρων για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στην Ε.Ε., η αρμόδια επίτροπος θεμάτων Δικαιοσύνης Βιέρα Γιούροβα ανέφερε ότι θα πάψουν οι ανώνυμες συναλλαγές με τη χρήση bitcoin ή προπληρωμένων καρτών. Πέραν τούτου, όσοι αμφισβητούν το νόμισμα έχουν την ευκαιρία με τα προθεσμιακά του συμβόλαια να διαπιστώσουν αν όντως πρόκειται για ακόμα μία «φούσκα».

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για bitcoin.

1. Ποια είναι η πορεία του μέχρι σήμερα;

Την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε η προθεσμιακή αγορά στην Cboe τέθηκαν σε διαπραγμάτευση περίπου 10.000 συμβόλαια. Aυτά αντιστοιχούν σε 180 εκατ. δολάρια σε bitcoin. Αρχικά υπήρξε διαφορά της τάξεως του 13% μεταξύ της αξίας του νομίσματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες και της τιμής στην Cboe, γεγονός που φανερώνει ότι ακόμα η αγορά δεν λειτουργεί αποδοτικά. Στο τέλος της εβδομάδας, όμως, η διαφορά περιορίστηκε στο 3%. Στη CME, μια μεγαλύτερη αγορά από την Cboe, ξεκίνησε πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση και η τιμολόγηση ήταν πιο ομαλή. Στις δύο πρώτες ώρες τα συμβόλαια ετίθεντο προς διαπραγμάτευση 2% υψηλότερα απ’ ό,τι, αντιστοίχως, το bitcoin. Συνήθως όσοι αγοράζουν το νόμισμα προσβλέπουν ότι θα αυξηθεί η αξία του στο μέλλον. Στο παρελθόν υπήρξε σωρεία δυσχερειών, με τεχνικά προβλήματα, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπές.

2. Τι σημαίνει διαπραγμάτευση σε συμβόλαια bitcoin;

Τα συμβόλαια συνδέονται με ένα προϊόν, είτε είναι καλαμπόκι είτε είναι ψηφιακό νόμισμα. Οι αγοραστές τους υποχρεώνονται να καταβάλουν τη συμφωνημένη τιμή που θεωρούν ότι θα έχει το τάδε προϊόν σε μια δεδομένη στιγμή στο μέλλον – πρόκειται για ένα είδος στοιχήματος.

Σήμερα προσφέρουν τέτοια συμβόλαια οι Cboe, CME και θα ακολουθήσει η Nasdaq. O Τζεφ Σπρέτσερ, επικεφαλής του χρηματιστηρίου ΙCE, που δραστηριοποιείται σε οψιόν και συμβόλαια, θεωρεί ανοησία να μην μπει και στο bitcoin.

3. Γιατί το κάνουν;

Πριν από έναν χρόνο, πολύ λιγότεροι άνθρωποι ήθελαν να το αποκτήσουν και σήμερα η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase δεν μπορεί να διαχειριστεί τη ζήτηση. Η CME τον Οκτώβριο δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει με τα κρυπτονομίσματα. Σαφώς και υπάρχει ρίσκο, καθώς θεσμικοί παράγοντες, όπως η Ενωση Ομίλων Προθεσμιακής Αγοράς στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η κίνηση με τα συμβόλαια σε bitcoin έγινε βεβιασμένα, χωρίς να εξεταστούν επισταμένως οι τυχόν κίνδυνοι.

4. Τελικά τι είναι το bitcoin;

Οι υπέρμαχοί του το χαρακτηρίζουν «νόμισμα», η Επιτροπή Προθεσμιακής Αγοράς Εμπορευμάτων στις ΗΠΑ το θεωρεί «εμπόρευμα». Οσοι το αμφισβητούν το εκλαμβάνουν ως εμπόρευμα χωρίς εγγενή αξία, το οποίο πυροδοτεί τη ζήτηση λόγω καινοτομικού χαρακτήρα και περιορισμένης διαθεσιμότητας.

5. Στοιχηματίζει κανείς ότι θα υποχωρήσει η αξία του;

Oσοι θεωρούν ότι στην αγορά υπάρχει «υπερθέρμανση» μπορούν με τα προθεσμιακά συμβόλαια να ρευστοποιήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικά επενδυτικά κεφάλαια και χρηματιστηριακοί οίκοι δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να στοιχηματίσουν στην πτώση του bitcoin υπό δεδομένες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή