Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ γενικότερα το κλίμα ήταν υποτονικό. Με απώλειες κινούνταν χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εξαιτίας του ότι η αρχική αισιοδοξία για τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ εξασθένησε. Επενδυτές και αναλυτές τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο αργά χθες τη νύχτα για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Dow Jones πριν από το κλείσιμο είχε πτώση της τάξεως του 0,06% και ο S&P υποχωρούσε κατά 0,18%.

Στη Γηραιά Ηπειρο ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατά τις πρωινές συναλλαγές είχε μία άνοδο έως και 0,2%, όταν ο ενθουσιασμός για τις φοροελαφρύνσεις Τραμπ ήταν ακόμα έντονος. Στη συνέχεια τα κέρδη εξαλείφθηκαν και έκλεισε με πτώση 0,4%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος που επικρατούσε νευρικότητα. Ωστόσο, σε ένα βαθμό οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την πορεία των 10ετών γερμανικών ομολόγων, των οποίων η απόδοση ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων του 0,38%. Παράλληλα, χθες η απόδοσή τους σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα τριών μηνών και πλέον.

Η τιμή της μετοχής της ιταλικής ενεργειακής Enel υποχώρησε 2,7% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου λόγω υποβάθμισής της από τον χρηματοπιστωτικό οίκο Macquarie, αν και το σοβαρότερο πλήγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστη η Steinhoff. Η νοτιοαφρικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου είδε την τιμή της μετοχής της να δέχεται ένα ακόμα χτύπημα και να χάνει 20% της αξίας της χθες λόγω λογιστικών ατασθαλιών και διακοπής της δανειοδότησης από τις πιστώτριες τράπεζές της. Με κέρδη έκλεισε χθες η τιμή της εταιρείας επεξεργαστών Dialog Semiconductor. Ενισχύθηκε περισσότερο από 8% μετά την είδηση ότι το κινεζικό πανεπιστήμιο Tsinghua διευρύνει τη συμμετοχή του στο 9%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες με +0,09%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,7%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA Dax με -0,72%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,52% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με -0,1%. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο χθες παρουσίασε άνοδο λόγω ενδείξεων για περιορισμό των διεθνών αποθεμάτων. Στην αμερικανική αγορά, συγκεκριμένα, το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε κατά 25 σεντς στα 57,41 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,4% στο 1,1832 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή