Πλήγμα για την Uber η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου – Τι απαντά η εταιρεία

Πλήγμα για την Uber η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου – Τι απαντά η εταιρεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα για την εταιρεία Uber αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ως εταιρεία μεταφορών.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, ωστόσο θα δώσει το πράσινο φως στις τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί με τη σειρά της να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά κ.λπ.

«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της εταιρείας είχε προσφύγει η Ενωση Οδηγών Ταξί της Βαρκελώνης, η οποία είχε ταχθεί ενάντια στη λειτουργία της στην ισπανική πόλη με την αιτιολογία ότι οι οδηγοί της θα έπρεπε να έχουν ειδικές άδειες.

Από την πλευρά της η Uber απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται τεχνολογική εταιρεία καθώς η λειτουργία της βασίζεται σε εφαρμογή που συνδέει οδηγούς και επιβάτες.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. προστατεύει τις ψηφιακές υπηρεσίες από υπερβολικές περιοριστικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών οφείλουν να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν τυχόν υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ψηφιακών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και φορτίου υπόκεινται σε έλεγχο και ρύθμιση από τις εθνικές και τις τοπικές αρχές. Υπό αυτό το πρίσμα δεν προβλέπεται και κάποια πανευρωπαϊκή εποπτεία του κλάδου.

Η απάντηση της εταιρείας

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκπρόσωπος της Uber δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη στο πλαίσιο Νόμου περί Μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποτρέπονται από τη χρήση εφαρμογών όπως οι δικές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο νέος μας Διευθύνων Σύμβουλος, είναι σκόπιμο να ρυθμιστούν υπηρεσίες όπως αυτές της Uber και συνεπώς θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη μετακίνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή