Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φορονομοσχεδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φορονομοσχεδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να εγκρίνει το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη αλλαγή του αμερικανικού φορολογικού συστήματος από την εποχή του προέδρου Ρέιγκαν. Η βασική αλλαγή που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 21%, εις βάρος των φορολογικών εσόδων όμως, επιλογή που προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες βράδυ και η Γερουσία επρόκειτο να το πράξει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, ήταν σίγουροι ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να εγκρίνουν το φορολογικό νομοσχέδιο και να καταγράψουν την πρώτη σημαντική πολιτική νίκη επί προεδρίας Τραμπ. Το νομοσχέδιο επικρίνεται από τους Δημοκρατικούς ως δώρο της κυβέρνησης Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών προς τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προωθεί τον οικονομικό προστατευτισμό και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο.

Οικογένεια Τραμπ

Κατά τους New York Times, πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι θα βγουν κερδισμένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση, με όσους επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα, όπως ο πρόεδρος Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, να εξασφαλίζουν τα μεγαλύτερη οφέλη. Ο μεγάλες επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 21%. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως οι εταιρείες τεχνολογίας και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι Google, Facebook, Apple, Johnson & Johnson και Pfizer, θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας για κέρδη συνολικού ύψους 3 τρισ. δολαρίων που έχουν συγκεντρώσει εκτός ΗΠΑ τις προηγούμενες δεκαετίες. Με τον νέο νόμο υποχρεούνται να επαναπατρίσουν αυτά τα κέρδη, όμως θα πληρώσουν φόρο μόλις μεταξύ 8% και 15,5%, αντί για φόρο 35% που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ή 21% που είναι ο νέος συντελεστής. Κερδισμένοι είναι και οι Αμερικανοί πολυεκατομμυριούχοι, χάρη στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου για φόρο κληρονομίας ακινήτων από τα 11 εκατ. δολάρια στα 22 εκατ. δολάρια, αλλά και χάρη στη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 37% από το 39,6% σήμερα. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει πολλές δουλειές σε λογιστές και δικηγόρους, παρά την υπόσχεση Τραμπ ότι θα επιτύχει τη σημαντική απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, με αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην ανεργία. Το νέο νομοσχέδιο συντάχθηκε τόσο βιαστικά και είναι τόσο περίπλοκο και με τόσα πολλά «παραθυράκια», ώστε είναι βέβαιον ότι οι λογιστές και οι δικηγόροι θα έχουν πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια, συμβουλεύοντας τους πελάτες τους με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρον το νέο σύστημα.

Ηλικιωμένοι

Στους χαμένους περιλαμβάνονται 13 εκατ. Αμερικανοί που αναμένεται να χάσουν την ασφάλιση υγείας που έχουν σήμερα, χάρη στον νόμο Ομπάμα. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιώτες φορολογούμενοι και οι οικογένειές τους, δεδομένου ότι η αρχική μείωση της φορολογίας που θα έχουν χάρη στο νομοσχέδιο Τραμπ θα εκπνεύσει το 2025, σε αντίθεση με τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων που θα είναι μόνιμη. Σε δεινή θέση θα βρεθούν και οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, διότι το φορολογικό Τραμπ προβλέπει μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη των ηλικιωμένων κατά 4%. Τα φτωχά νοικοκυριά αναμένεται να χάσουν τουλάχιστον 19 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου με τον οποίον υπολογίζεται ο πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή