Οι δίδυμοι Βίνκλεβος πόνταραν στο bitcoin και έγιναν πλούσιοι

Οι δίδυμοι Βίνκλεβος πόνταραν στο bitcoin και έγιναν πλούσιοι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δίδυμοι αδερφοί Βίνκλεβος χάραξαν ένα ανορθόδοξο μονοπάτι προς την επιτυχία. Πήγαν στο Χάρβαρντ, αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλη της κωπηλατικής ομάδας των ΗΠΑ και διεξήγαγαν δικαστικό αγώνα κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την ιδιοκτησία του Facebook.

Εν συνεχεία, ο αριστερόχειρας Κάμερον και ο δεξιόχειρας Τάιλερ έβαλαν ένα επικίνδυνο στοίχημα: τοποθέτησαν το 2009 σε bitcoin τα 65 εκατ. δολάρια που πήραν από τη διευθέτηση της δικαστικής τους διαμάχης με τον Ζούκερμπεργκ. Ετσι, το 2013 ήσαν οι πρώτοι που έγιναν εκατομμυριούχοι από το bitcoin, όταν αυτό θεωρούνταν ένα νόμισμα για online συναλλαγές εμπόρων ναρκωτικών. Στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι δίδυμοι αδερφοί ήταν αφελείς και παρασύρθηκαν από τη νέα φούσκα.

Η πρόσφατη, όμως, εκτίναξη της αξίας του bitcoin όχι μόνον τους δικαιώνει, αλλά τους καθιστά βαθύπλουτους, καθώς την Τρίτη η αξία των επενδύσεών τους στο ψηφιακό νόμισμα έφτασε στο 1,3 δισ. δολ. Βέβαια, είναι άγνωστο για πόσον καιρό θα βγάζουν λεφτά από το ψηφιακό νόμισμα. Πολλοί από τους φανατικούς του bitcoin προεξοφλούν μεγάλη διόρθωση στην αξία του, που εκτινάχθηκε προσφάτως, φθάνοντας στις 18.500 δολάρια από τα μόλις 1.000 στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους.

Η αύξηση της περιουσίας των 36χρονων διδύμων μάς θυμίζει ότι τα μεγάλα κέρδη τα άντλησε ένας σχετικά μικρός αριθμός παλαιότερων κατόχων του ψηφιακού νομίσματος, που είχαν αρκετά χρήματα για να επενδύσουν σε αυτό. Ο μυστηριώδης δημιουργός του bitcoin, ο Σατόσι Νακαμότο, εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή του bitcoin αξίας 19 δισ. δολ. Ορισμένοι από τους νεόπλουτους του bitcoin έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους και να αγοράζουν Lamborghini ή επαγγελματικές ομάδες χόκεϊ ή ακόμη και funds ομολόγων χαμηλού ρίσκου. Οι αδερφοί Βίνκλεβος, όμως, δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τις επενδύσεις τους. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι ίσως μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο και το ίδιο θα ισχύει τις επόμενες δεκαετίες», σχολιάζει ο Τάιλερ και προσθέτει πως «ακόμη κι αν διαψευστούμε, μάλλον θα απογοητευθούμε παρά θα μετανιώσουμε».

Οι αδερφοί Βίνκλεβος έχουν, επίσης, συγκεντρώσει άλλα 350 εκατ. δολ. από άλλα ψηφιακά νομίσματα και κυρίως από το Ethereum, ενώ έχουν το πλειοψηφικό πακέτο του χρηματιστηρίου εικονικών νομισμάτων Gemini, που ίδρυσαν οι ίδιοι και με το οποίο η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων υπερβαίνει πλέον τα 2 δισ. δολ. Δεν έχουν πουλήσει σχεδόν καμία από τις αρχικές επενδύσεις τους. Ζουν και οι δύο σε διαμερίσματα στο κέντρο του Μανχάταν, αλλά υποστηρίζουν πως ζουν λιτά. Ο Κάμερον οδηγεί ένα παλιό τζιπ, ενώ ο Τάιλερ δεν έχει καν αυτοκίνητο.

Αρχισαν να γίνονται πλούσιοι από το 2008 με την αποζημίωση που πήραν από τον Ζούκερμπεργκ. Οι δικηγόροι τούς συμβούλεψαν να πάρουν τα 45 εκατ. δολ. (όσα έμειναν μετά την αμοιβή τους) σε μετρητά, αλλά οι ίδιοι ήθελαν μετοχές του Facebook. Το 2012, οπότε το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο, οι μετοχές τους είχαν αξία περίπου 300 εκατ. δολ. Στα τέλη του 2012 άρχισαν να αγοράζουν bitcoin που τότε είχε αξία μικρότερη των 10 δολαρίων. Σε λίγους μήνες είχαν αγοράσει το 1% όσων bitcoins υπήρχαν τότε. Σκοπεύουν να πουλήσουν μόνον όταν η αξία όλων των bitcoins σε κυκλοφορία προσεγγίζει την αξία όλου του χρυσού που βρίσκεται στον κόσμο, κάπου 8 τρισ. δολ., καθώς πιστεύουν ότι το bitcoin θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως σπάνιο εμπόρευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή