Το Κογκρέσο ενέκρινε το φορονομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών

Το Κογκρέσο ενέκρινε το φορονομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το φορολογικό νομοσχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια. Η έγκρισή του αποτελεί την πρώτη μεγάλη πολιτική νίκη του Αμερικανού προέδρου, 11 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε το Κογκρέσο για την ψήφιση του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι είναι «ιστορική νίκη για τις οικογένειες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις», ενώ τόνισε ότι «η Αμερική επέστρεψε για να νικήσει ξανά». Μάλιστα, η ψήφισή του ενδέχεται να διαγράψει από τις μνήμες των Ρεπουμπλικανών την αποτυχημένη προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να ανακαλέσει τον ασφαλιστικό νόμο Obamacare. Τα βασικότερα σημεία της μεταρρύθμισης είναι η μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η προσωρινή μείωση της φορολογίας εισοδήματος.

Αν και το νομοσχέδιο αναμενόταν να έχει ψηφιστεί ήδη από το πρωί της Τετάρτης, λαμβάνοντας την έγκριση της Γερουσίας με 51 ψήφους υπέρ έναντι 48, ένα διαδικαστικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής αποτέλεσε αιτία για να επανεγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, τρεις διατάξεις του νομοσχέδιου παρέβαιναν τους κανόνες της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα, σε αυτήν την περίπτωση, να κρίνεται απαραίτητη η απάλειψή τους από το νομοσχέδιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις στους κόλπους τους Δημοκρατικού Κόμματος, με τη Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, να κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς για προχειρότητα κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του νομοσχεδίου.

Το πιο ουσιαστικό μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση του κ. Τραμπ είναι η μείωση του φόρου επί των επιχειρήσεων από 35% στο 21%, τοποθετώντας τον φορολογικό συντελεστή περίπου στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές 20% για όσους έχουν εισόδημα από κάποια επιχείρηση, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Εκατομμύρια Αμερικανοί, όμως, θα χάσουν φοροαπαλλαγές, όπως για τους τόκους που καταβάλλουν για στεγαστικά δάνεια καθώς και για δωρεές προς φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει και μείωση της φορολογίας εισοδήματος, με τον ανώτερο συντελεστή να διαμορφώνεται στο 37% από το 39,6% που ισχύει σήμερα. Ωστόσο αυτές οι μειώσεις θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς η ισχύς τους αναμένεται να εκπνεύσει το 2025. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τη μερίδα του λέοντος από τη μείωση της φορολογίας θα καρπωθούν οι πλουσιότεροι Αμερικανοί, με αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση να αποδειχθεί λιγότερο επωφελής για τη μεσαία τάξη, την οποία ο κ. Τραμπ υποτίθεται ότι υπερασπίζεται με σθένος. Οι Δημοκρατικοί προχωρούν σε παρόμοιες διαπιστώσεις, καθώς χαρακτηρίζουν την ψηφισθείσα μεταρρύθμιση «δώρο» για τους πλουσίους και τις πολυεθνικές εταιρείες, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,5 τρισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα

Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορονομοσχέδιο Τραμπ, το οποίο υιοθετήθηκε χθες από το αμερικανικό Κογκρέσο, θα ενισχύσουν ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τράπεζες και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας θεωρούνται οι περισσότερο κερδισμένες. Το φορολογικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φορολογίας επί των επιχειρήσεων στο 21% από 35% που ήταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι το νομοσχέδιό του θα αυξήσει τα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον S&P 500 έως 9,7%.

Οι τράπεζες αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς από τα μέσα Νοεμβρίου ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση 9%. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα αυξήσουν τα κέρδη τους ανά μετοχή κατά 13%, ενώ αναμένεται ότι η Wells Fargo και η PNC Financial Servces θα καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη. Επίσης, οι υπηρεσίες υγείας, όπως τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, θα σημειώσουν αύξηση στα κέρδη τους μετά την υιοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Αναλυτής της Mizuho Securities τονίζει στο Reuters ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την κερδοφορία τους, ενώ παρατηρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν περιορισμένη έκθεση παγκοσμίως και καταγράφουν σημαντικές απώλειες κεφαλαίων. Λιγότερο ωφέλιμη θα είναι η μεταρρύθμιση για τις τεχνολογικές εταιρείες. Αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι τα κέρδη τους θα αυξηθούν κατά 5,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή