Στα 261 δισ. δολ. οι δαπάνες της Σ. Αραβίας για το 2018

Στα 261 δισ. δολ. οι δαπάνες της Σ. Αραβίας για το 2018

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δαπάνες-ρεκόρ, ύψους 261 δισ. δολαρίων, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 που ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό των τελευταίων τριών ετών και ανακοινώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον νέο ισχυρό άνδρα του Ριάντ, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που προωθεί μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονίσει το άκρως συντηρητικό βασίλειο των Σαούντ.

Το Ριάντ είχε περικόψει δραστικά τις δαπάνες και τις επιδοτήσεις, για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα. Επειτα, όμως, και από σχετική σύσταση του ΔΝΤ, αναβάλλει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού για το 2023 αντί για το 2020. Η πολιτική λιτότητας είχε ως αποτέλεσμα να διολισθήσει σε ύφεση η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που το 2017 μειώθηκε κατά 0,5%. Συνέδραμαν στην ύφεση οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η περιορισμένη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, που εξαρτάται κυρίως από τις δημόσιες δαπάνες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ριάντ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης του ιδιωτικού τομέα, ύψους 19 δισ. δολαρίων, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει επιδοτούμενα δάνεια για τους δανειολήπτες, φοροαπαλλαγές για τις μικρές επιχειρήσεις και οικονομική στήριξη σε προβληματικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα ανακάμψει με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μοχάμεντ αλ Τζαντάαν, υπουργός Οικονομικών του βασιλείου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να δαπανήσει περισσότερα χωρίς να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και να αντλήσει περισσότερα έσοδα που δεν θα προέρχονται από το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή